САЈАМ КЊИГА: Читаоци траже све од Хандкеа

Д. Бт - А. П.

21. 10. 2019. у 22:53

САЈАМ КЊИГА: Читаоци траже све од Хандкеа

Велики избор домаћих и страних наслова на овогодишњем Сајму / Фото А. Станковић

Многобројне премијере и нова дела привуклe велики број посетилаца на београдски Сајам књига. Иако се нобеловац "пожалио" да га "у Србији препознају и воле, али да га не читају", показало се да има публику

ВЕЋ од првог дана посетиоце Сајма су на готово сваком штанду дочекале најновије књиге, тек пристигле из штампарија. Највише пажње, што је и очекивано, привукла су стара и нова издања дела актуелног нобеловца и великог пријатеља Србије, аустријског писца Петера Хандкеа. Иако се нобеловац "пожалио" да га "у Србији воле и препознају, али да га не читају", показало се да велики писац ипак има своје верне читаоце.

Код "Лагуне" то је његов најновији роман "Велики пад", о једном дану у животу остарелог глумца који креће из предграђа у центар метрополе да би му председник државе уручио награду. И на штанду "Прометеја" нобеловац је међу најтраженијима са две књиге: "Још једанпут за Тукидида" (нови превод) и кратки роман-есеј "Поподне писца", први пут објављен на нашем језику.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Писање као јахање необузданог ата: Прочитајте нови књижевни бисер Горана Петровића

Међу најсвежијим издањима "Лагуне" издваја се роман о замкама брачног и љубавног живота "Пертле" Доменика Старнонеа. За овог награђиваног италијанског писца говорка се да стоји иза псеудонима бестселер ауторке Елене Феранте. Ту је и роман "Упитник је пола срца" Софије Лундберј (гошће Сајма), припадника оне линије скандинавске књижевности која је изабрала драме уместо кримића. "Лагуна" у Београд доводи и аутора аутобиографске прозе "Легенда о самоубиству" Дејвида Вана, који је проглашен новим битним гласом америчке књижевности. Ова кућа издваја и нова дела Ведране Рудан и Др Нелета Карајлића.

Два светска бестселера, оба продата у милионском тиражу у више од 20 земаља, привлаче посебну пажњу посетилаца на штанду "Вулкана": "Човек од кестена" Серена Свејструка и "Тамо где ракови певају" Делије Овенс. Познат по страним хит насловима, "Вулкан" представља три тазе романа "Невеста до среде" Кетрин Бајби (прича о љубави и страсти), "Четири жене из Истанбула" популарне турске списатељице Ајше Кулин и "Прича о једној породици" Розе Вентрела, о забрањеној љубави на сиромашном југу Италије. Од домаћих писаца издваја се "Роман у причама" популарне Гордане Куић, као и нова едиција "Трагови" у којој је објављено осам књига српских класика.

Из продукције "Агоре" пажњу привлаче узбудљив роман египатског писца Адила Исмата "Приче Јусуфа Тадроса" (о египатским хришћанима и њиховом отуђењу у сопственој земљи), као и новела "Плави сифон" Урса Видмера, бајка за одрасле која је сврстана међу најзначајнија дела швајцарске књижевности. Ту је и књига есеја "Значења џокера" Владимира Пиштала.

На штанду "Прометеја" издваја се двотомно дело Васе Казимировића "Никола Пашић и његово доба", као и 6. коло едиције посвећене Првом светском рату, у издању са РТС.

Роман "Живот се са мном много поиграо" веома цењеног и код нас читаног Давида Гросмана привући ће посебну пажњу јер је заснован на истинитој причи о Еви Панић и њеном бурном животу од Чаковца, преко Београда до Голог отока и Израела. Књигу је објавио "Архипелаг", у чијем издању је и збирка прича Клаудија Магриса "Закривљено време у Кремсу", као и историјски роман о Стефану Дечанском "Несрећни краљ" Николе Моравчевића.

Три нове прозне збирке награђиваног домаћег аутора Александра Гаталице - "Фантастичне приче", "Готске приче" и "Историјске приче" - налазе се на штанду "Космоса", као и занимљива породична прича Марка Чкоњевића "Шапат Чемернице".

Из продукције СКЗ издвајају се песничке књиге "Кад се поново родим" Матије Бећковића, "Сонети" Виљема Шекспира, у преводу Милована Данојлића, као и историјска синтеза "Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941" Мире Радојевић.

Студија Ирене Шпадијер "Почеци српске химнографије" је повест о најстаријем сачуваном српском песничком делу које је свом оцу Симеуну испевао Свети Сава. На штанду "Чигоје" нов је и детективски роман "Драгуљ који је био наш" Колина Декстера, као и студија Александра Милановића "Вуков век".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Видосава Арсенијевић, песникиња са Космета: Мастило је моја душа

АМЕРИЧКЕ ПРИЧЕ

ДВЕ антологије, "Америчке приче 20. века" и "Савремене шведске ноар приче", као и два романа јапанских аутора "Круг" Кођија Сузукија и "Језеро" Јошимота Банане најсвежија су издања куће "Танеси".

ПИНЧОНОВА "ГРАВИТАЦИЈА"

КЊИГА "Дуга гравитација" Томаса Пинчона (о трагању за мистериозном направом којом су нацисти намеравали да преокрену ток рата) и последњи роман Владимира Набокова "Погледај, Арлекине!", у ком се аутор обрачунава са својим критичарима, главни су адути "Дерете".

УТИСЦИ СА ОВОГОДИШЊЕГ САЈМА КЊИГА

Бојан Јовановић: Велики прелом

Осетљив читалац и пратилац Сајма може да уочи да се догодио велики цивилизацијски прелом. Од некадашњег огромног читалачког интересовања остали су само ентузијасти којима су и даље занимљиви интелектуални производи Гутенбергове галаксије.

Радомир Андрић: Позитивна енергија

Сваке године се изнова уверавамо колико је ова светковина писане речи значајна и за читаоце и за писце. И сваки пут се уверавамо да са Међународног београдског сајма књига одлазимо носећи позитивну енергију.

Предраг Марковић. Одржати баланс

Сајам се мења да би остао исти, да би захваљујући читаоцима и људима који опстају у издаваштву изнова успостављао баланс између оного што јесте - пола вашар, а пола сајам. Баланс мора стално да се одржава и никад нико њиме неће бити задовољан.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ПРИЧЕ И КАЗИВАЊА" КИНЕСКОГ ПРЕДСЕДНИКА СИ ЂИНПИНГА У ИЗДАЊУ "АЛБАТРОС ПЛУСА"

ДЕЛО ДУБОКИХ ИСТИНА И МУДРОСТИ

Књига "Приче и казивања", чији је аутор председник НР Кине Си Ђинпинг, у издању "Албатроса плус", представљен је у понедељак у Сали "Иво Андрић".

Гајевић, Весковић, Ђуретић и Дашин


Јагош Ђуретић, главни и одговорни уредник "Албатроса плус", истакао је да је ова књига 200. наслов у едицији "Албатрос", коју су пре 98 година покренули Станислав Винавер и Тодор Манојловић. За Си Ђинпинга револуција није раскид са прошлошћу, већ извориште оног највреднијег што може послужити као основа за будућност, рекао је Ђуретић.

- Ову књигу треба прочитати јер после ње постајете бољи човек - рекао је Александар Гајевић, државни секретар Министарства културе. - Нисам имао прилике да прочитам овакву књигу која се бави прошлошћу кроз личности које су је обележиле, добацује до садашњости и гледа у будућност. Још кад се зна да је аутор председник најмногољуднијег народа на свету онда морате имати страхопоштовање. Ова књига повезује српски и кинески народ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Милован Витезовић отворио смотру писане речи: Књиге су делиле нашу судбину (Фото / Видео)

Представник кинеског издавача Зао Дашин истакао је да се у овом делу може наћи много од кинеске културе и мудрости. Према речима Младена Весковића, ниједан значајнији државник са Запада своје идеје није у стању да изнесе на начин на који је то учинио Си Ђинпинг.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ЦЕЛОКУПНА ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ СРБА СА КИМ У ХАЛИ 4

ИСТОЧНИК НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

СРБИЈА је данас суочена са највећим изазовом са којим једна држава може да се суочи - покушај отимања дела суверене територије. Али, не отима се Србији парче земље, већ покушавају да отму суштински, исконски источник нашег идентитета, културе, духовности и језика - поручио је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, на отварању штанда јужне српске покрајине.

Марко Ђурић


Ђурић је подсетио да смо сведоци покушаја брисања српског имена, српске прошлости, писма, језика, нашег црквеног и културног наслеђа са циљем да се и Србија са тог места протера.

У хали 4 биће представљена целокупна издавачка делатност Срба са КиМ који "у времену изазова, неслободе и притисака стварају велика уметничка дела". Међу посетиоцима било је на десетине ђака са Косова.

У уторак ће бити представљена бројна издања српских аутора који живе и раде на КиМ, а промовисаће се и дело "Народна књижевност Срба на Косову и Метохији".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Д. Мирсин Сибничанин

23.10.2019. 18:55

И ја сам тражио ад купим макар једну Хандкеову књигу. Али ни "Пад" његов ни било шта не нађох на српском читком националном писму. А латиницу слабо могу да читам, јер читам углавном с лупом, а на хрватској "ситно и уској латиници" не помаже ми ни лупа. И и када би ми помогла, зашто да читам књигу на српском језику, а на хрватској гајици.Зато молим Редакцију Новости да објави "Велики пад" Хандкеа на ћирилици, јер најрадиеј и најлакше читам књиге на ћирилици у издању Новости.