Милован Витезовић отворио смотру писане речи: Књиге су делиле нашу судбину (Фото / Видео)

Д. БОГУТОВИЋ

20. 10. 2019. у 18:58

Милован Витезовић отворио смотру писане речи: Књиге су делиле нашу судбину (Фото / Видео)

Милован Витезовић / Фото Н. Скендерија

Надахнутом беседом Милована Витезовића свечано отворенa 64. Међународни Сајам књига: Књига је пријатељ коме поверавамо наше тајне. Сава Немањић, ходајући светом, стигао и до Египта 1235. године

Књиге нашег народа и у слави и у страдању делиле су његову историјску судбину. У слави славио се народ у књигама. У страдању прво су и брже страдавале књиге. Робовао је народ, робовале су и књиге. Селио се народ. Селиле су се и књиге. Било је тешко до опстанка народа. Књигама је било теже. Нестајале су или им се губио траг. Ово је, у надахнутој беседи, истакао писац Милован Витезовић, председник УКС, отварајући у недељу 64. Међународни београдски сајам књига. Под слоганом "Писмо = Глава", на великој смотри писане речи учествује више од 500 домаћих и страних издавача, а земља почасни гост је Египат.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Отворена врата Сајма књига: Нови сусрет читалаца и аутора

Указујући на значај "Законоправила" прве српске ауторске књиге, Витезовић је рекао:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Љиљана Хабјановић Ђуровић: Интелектуална елита има хладна срца и скврчене душе


- Архимандрит Сава је мислећи на језик и на народ "Законоправило" писао са великим наумом који ће се показати и историјски и судбински и по наш језик и по његов српски народ. "Законоправило" је добило пуни значај 1219. године када је по његовим одредбама звонима на тек подигнутом манастиру Жича оглашена самосталност Српске православне архиепископије а Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа. Потом је архиепископ Сава, уз бруј истих звона, васељенским царским венцем, послатим од цара Теодора Ласкариса, овенчао великог српског жупана Стефана за краља Првовенчаног, који се заклео на "Законоправилу". Хиротонисањем архиепископа, и овенчањем краља стекла се над нама озакоњена светска симфонија сагласности духовне и световне власти.


Витезовић је указао да је Сава Немањић, ходајући светом, стигао и до Египта 1235. године, где је био гост каирског султана који га је засуо свом пажњом, дајући му и пратње са којима је ишао по свим светим местима Египта и по Синају. "Властела, то јест емири, видевши колику част султан указује Светоме, похиташе да дотакну неки руке, други мантију, говорећи да им овако драг хришћанин још никада није долазио и да је то уистину Божји човек." Био је то први сусрет српске и египатске културе.


Државни и градски званичници на отварању

Подсећајући да је Народна библиотека Србије дуго скупљала рукописне "књиге староставне", које су страдале под тепихом запаљујућих бомби Трећег рајха, Витезовић је рекао:

- У свету се према истраживањима зналца старословенског рукописа Анатолија Турилова, налази око 5.000 српских средњовековних рукописа. Ми, писци из Србије, заједно са свим научним и културним институцијама и друштвима, затражићемо повратак тих рукописа. Међутим, имајући у виду египатско и грчко искуство, како се светски значајни артефакти тешко враћају у матичну културу, тражићемо дигиталне копије са циљем да се оживе и истраже. Ово неће бити напречац, планирамо све на десет година, од 2020. до 2030. И да једном, у оквиру овог сајма, приредимо велику изложбу старих рукописних књига, заузевши једну халу, макар је изградили за то.

Хаитам ал Хај Али

У име Египта, посетиоце је поздравио др Хаитам ал Хај Али, председник Генералне египатске организације за књиге, који је рекао:
- Књига је пријатељ коме поверавамо наше тајне, предајемо нашу свест и осећање, пријатељ који нам пружа осећај задовољства. Књига је неко кога је људска цивилизација познавала од самих почетака историјског доба. Египат је био једна од најстаријих цивилизација која је познавала писану реч, док је данас носилац једног од најзначајнијих сајмова књига у свету и најзначајнијег на арапском подручју. Нека књига остане оно што нас спаја, од тренутка када упознајемо египатског писара и културу Винче, све до тренутка када Нагиб Махфуз са обале Нила дозива Иву Андрића на ћуприји Дрине или обали Саве.ДОБРОТА И ТОЛЕРАНЦИЈА

- Од устава Константина Великог који позива на мир и толеранцију, па све до небеских књига сакупљених на египатском тлу, схватили смо да оно што нас спаја, јесу љубав према доброти и толеранцији и љубав према стваралаштву у готово свим облицима његове уметности - рекао је др Хаитам ал Хај Али. - Уколико данас, из дубина прошлости нашег народа, пренесемо поруку љубави и мира, онда се надамо и будућности која ће нас спајати у даљој сарадњи и пријатељству.

Читаоци задовољни великим избором нових наслова

ПРВИ УТИСЦИ СА ОВОГОДИШЊЕГ САЈМА КЊИГА

Љубица Арсић: МНОГО МЛАДИХ

РАДУЈЕ ме да је већ првог дана велика гужва, што оповргава тезу да нас књига не интересује. Има много младих људи. Много је више жена него мушкараца, дивно је да су пронашле времена за читање. Ипак, очекујем да ће им се придружити и мушкарци.

Љубивоје Ршумовић: РАСКОШ КЊИГА

КАО и сваке године, Сајам књига је раскошан и та раскош се огледа у новим књигама. Невероватно је колико има нових занимљивих књига. Сваки пасионирани читалац ће пронаћи нешто за себе. Поменуо бих "Звездобројце", о српским највећим умовима.

Драган Лакићевић: ОДРЖАВА СЕ ДУХ

БЕОГРАДСКИ сајам књига опет светли. Нешто је старо, нешто је сасвим ново, али мислим да се дух Сајма одржава на добар начин. Чини ми се да су вредности на овом Сајму видљивије него пре. И ако је то тачно, онда је то добар знак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Raca Milosavljevic

20.10.2019. 21:21

... hvala Bogu da se ova prica odrzava na pravi nacin sa usponima i padovima ... i da ovaj najavljeni projekat uspe pa neka i za deset godina ... i to bi bio veliki uspeh ...