Отворена врата Сајма књига: Нови сусрет читалаца и аутора

Драган Богутовић

20. 10. 2019. у 10:02

Отворена врата Сајма књига: Нови сусрет читалаца и аутора
Међународни београдски сајам књига, 64. по реду, свечано се отвара вечерас и траје до 27. октобра. Дела више од 500 домаћих и страних излагача. Трибина посвећена нобеловцима, Петеру Хандкеу и Олги Токавчук

СВИ путеви од данас, па све до следеће недеље, водиће ка 64. Међународном београдском сајму књига на којем ће љубитељи писане речи моћи да уживају у обиљу дела из продукције више од 500 издавача. Сем домаћих, представиће се и многобројни страни излагачи, из Русије, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Републике Српске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.

Велику фешту, под слоганом "Писмо = Глава" отвориће вечерас Милован Витезовић, председник Удружења књижевника Србије, а посетиоце ће, у име Египта, земље почасног госта, поздравити др Хаитам Ал Хај Али, председник Генералне египатске организације за књиге. Сајамске хале за посетиоце су отворене већ од данас од 10 сати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Почиње празник писане речи: Шта ће се све наћи на штандовима Сајма књига

Уз многобројне промоције и разговоре са омиљеним ауторима на штандовима издавача књигољупци ће моћи да прате велики број добро осмишљених трибина и дискусија. Прва, "Правда за Нобела" је већ вечерас (19.30) у сали "Иво Андрић", посвећена актуелним добитницима великог признања Олги Токавчук и Петеру Хандкеу, о којима ће говорити Мухарем Баздуљ, Жељко Радаковић, Небојша Грујичић и Мирољуб Стојановић. Са неколико трибина, као и изложбама, биће обележени јубилеји Милоша Црњанског, Данила Киша, Милорада Павића, Оскара Давича, Растка Петровића.

У оквиру занимљиво конципираних трибина "Замена места", посетиоци ће моћи да прате несвакидашње сучељавање по једног писца и књижевног критичара, при чему ће овај први покушати да "раскринка" књижевну поетику и симпатије овог другог. Тако ће у том својеврсном "литерарном рингу" аргументе суочити Мирјана Ђурђевић и Владимир Арсенић, Владимир Кецмановић и Сања Милић, Горан Петровић и Александар Јерков, Владан Матијевић и Тамара Крстић, Љубица Арсић и Михајло Пантић, Срђан Срдић и Јасмина Врбавац.

НА ЕНГЛЕСКОМ НА једној од трибина под насловом "Профил", биће представљен песнички портрет Гојка Ђога, чије су изабране песме на енглеском језику под насловом Ovid in Tomis појавиле у издању Serbian Literarу Companу из Торонта и Матице српске. Стихове су превели амерички песник Мајкл Марч, Душан Пуачић и Софија Шкорић.

На трибини под насловом "Профил" говориће се и о стваралаштву Ане Ристовић и Мила Ломпара, као и веома цењених и читаних страних аутора, Нермин Јилдирим (Турска), Сергеја Шаргунова (Русија), Гоце Смилевског (Северна Македонија), Лауре Синтије Черњаускајте (Литванија) и Дејвида Вана (САД).

Велики јубилеј СПЦ, осам векова аутокефалности, биће обележен низом догађаја, међу којима су и разговори о историји превода Библије на српски језик и о фото-монографији "Свети Сава у Боки". Посетиоци ће моћи да прате и разговоре са филмским ствараоцима Емиром Кустурицом, Бором Драшковићем и Срђаном Голубовићем, програм у част 50-годишњице "Косе", као и низ програма намењених најмлађим читаоцима који ће се одржавати у сали "Добрица Ерић", тачно у подне, од понедељка до петка.

Као земља почасни гост, Египат се потрудио да посетиоцима представи своју вишевековну културу и традицију, дела научника, писаца, песника, уметника, уз учешће великих имена књижевне сцене ове земље. Тако ће публика моћи да чује и види књижевнице Салву Бакр и Маи Халед, египтолога Махмуда ел Даматија, Мухамеда Салмавија, Менсуру ез Елдинг. На египатском штанду предвиђен је наступ групе "Ал Арагоз", чији извођачи покретима руку "причају причу", у Народном позоришту наступиће Балетска каирска опера, а у Кинотеци ће се одржати ревија египатских филмова снимљених по популарним романима.

Награда "Доситеј Обрадовић", намењена страном издавачу, биће уручена сутра у сали "Борислав Пекић", угледној издавачкој кући из Атине Kostaniotis Editions S. A.

Овај издавач је претходних година објавио више превода српских писаца, Александра Гаталице, Данила Киша, Владимира Пиштала, настављајући тиме своја ранија издања превода прозе Иве Андрића, Милорада Павића... О награди, коју додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Министарство културе и Сајам књига, одлучио је жири у саставу: Душан Иванић (председник), Марко Недић, Зоран Хамовић, Гојко Божовић и Младен Весковић.

Сајам ће бити отворен до 27. октобра.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Издања „Новости“: Матијини "портрети" и Ногови "детаљи"

НОВИНАРСКЕ НАГРАДЕ

ТРАДИЦИОНАЛНЕ новинарске награде - за најбољег издавача и издавача који има најпрофесионалнији однос према медијима - биће додељене јубиларни 25. пут. Право гласања имају акредитовани издавачи који своје потписане гласове могу да до суботе, 26. октобра, пошаљу на мејл адресу novinarska.nagrada@gmail.com или убаце у гласачку кутију у прес-центру. Уз повеље, награђени ће добити слике, дар угледних уметника Драгана Стојкова и Саше Марјановића. У оквиру Сајма биће додељене и награде за издавача године, издавачки подухват, дечју књигу, "Богдан Кршић" за најлепшу књигу, признање за допринос у области науке.

ПРОГРАМ НА ШТАНДУ "НОВОСТИ"

КАО и сваке године, и компанија "Новости", као угледни издавач, имаће запажено место на Сајму књига. Читаоци ће моћи да купе најновија, ексклузивна издања наше куће, али и књиге које су обележиле претходне године и привукле велику пажњу јавности и читалаца.

Међу најатрактивнијим промоцијама наших издања биће књиге "О Србији и Србима" бившег амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина у уторак од 18 сати, "Истина о бомбардовању РТС" Милорада Комракова у четвртак од 16 часова и "Путник по Светој Гори" Бориса Субашића у петак од 20 сати. Иначе, на штанду "Новости" аутори наших издања потписиваће читаоцима књиге током целе недеље. Тако ће се у понедељак са читаоцима од 16 сати дружити Жижа Радивојевић, аутор књиге "Велике српске љубави", у уторак од 19 сати Александар Чепурин, у среду од 18 часова академик Матија Бећковић, аутор "Мојих 100 портрета" и "Мојих 80", а у четвртак од 17 сати Милорад Комраков. Петак од 18 сати резервисан је за Бориса Субашића, а у суботу од 13 сати своју књигу "Кад говори мртав краљ" потписиваће Иван Миладиновић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

suyana suki

18.11.2019. 19:10

dobra knjiga moyda neka avanturisticna npr o lari croft tomr raiderrrrr.