Бјелогрлић: Док год постоји човек, трагаће за неком слободом

В. В. С.

17. 10. 2019. у 15:41

Бјелогрлић: Док год постоји човек, трагаће за неком слободом

Драган Бјелогрлић најавио 200. извођење "Лета" Фото Taнјуг

Глумац о јубиларном, 200. извођењу "Лета изнад кукавичјег гнезда" у БДП

СВАКА нова генерација има потребу да осваја своје слободе, изјавио је глумац Драган Бјелогрлић поводом 200. извођења представе "Лет изнад кукавичјег гнезда", у којој још од 2005. године на сцени Београдског драмског позоришта игра главну улогу.

У представи заказаној за 19. октобар, у Београдском драмском позоришту, на сцени "Оливера и Раде Марковић", поред Бјелогрлића играју Слободан Бода Нинковић, Милан Чучиловић, Милица Зарић, Даниел Сич, Феђа Стојановић, Марко Живић, Срђан Дедић, Саво Радовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Пољски глумац у улози научника: Псоваћу на српском, као Тесла!

У почетку је, по Бјелогрлићевим речима, у позориште долазила публика која је гледала истоимени чувени филм Милоша Формана, са Џеком Николсоном у улози Мекмарфија.

- Након првих 20 или 30 извођења представе људи су, углавном, упоређивали наш комад са истоименим Формановим филмом. Сада у БДП долази публика која први сусрет са тим маестралним текстом има преко наше представе - рекао је Бјелогрлић, и додао да својеврсна ода слободи чини тај текст увек актуелним.

Познати глумац истакао је, како преноси Танјуг, да "док год постоји човек, трагаће за неком слободом".

- Занимљива је судбина тог текста, јер је изашао након Другог светског рата за време такозване гвоздене завесе. Текст је говорио о борби појединца против система и у време студентских демонстрација и хипи покрета свет је много више разговарао о људским слободама. Тај текст се везивао и за моменат доласка слободе са уласком либералног капитализма у та источно-европска друштва. Ми живимо данас тај либерални капитализам, додуше у балканској верзији.


ДАГЛАС НА БРОДВЕЈУ

ДРАМУ "Лет изнад кукавичјег гнезда" написао је Дејл Васерман 1962. године. Прво извођење било је 1963. године на Бродвеју, са Кирком Дагласом у главној улози. У Београду је премијера изведена у Београдском драмском позоришту, 5. новембра 2005, у режији Жанка Томића, са Драганом Бјелогрлићем у главној улози.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

miki

17.10.2019. 16:35

sem ako nije autosovinista, autokolonijalista ,jer onda traga za tudjim ,servilnim , slobodama !!!