Српска уметничка сцена у Минхену

М. КРАЉ

17. 10. 2019. у 10:48

Српска уметничка сцена у Минхену

Никола Марковић, "Без назива 2", из серије "Пелцер" / Фото Галерија "Икс витамин"

Београдска галерија премијерно излаже на утицајном сајму

НА међународном сајму уметности Positions, који ће се одвијати од данас до 20. октобра, у Минхену, међу излагачима из Берлина, Бона, Хамбруга, Келна, Линца, Диселдорфа, Штутгарта... али и Париза, Фиренце, Варшаве и Тел Авива, први пут ће се наћи и једна београдска галерија - "Икс витамин" (X VITAMIN).

Они ће српску уметничку сцену репрезентовати радовима четворо наших аутора: Маринe Марковић, Уроша Ђурића, Мићe Стајчића и Николe Марковића.

Манифестација Positions Art Fair, поред Минхена, током године одржава се и у Берлину (као партнер Берлинске недеље уметности), Франкфурту и Базелу, са циљем да промовише значајне и упечатљиве појаве у савременој уметности, и то из целог света.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -"ЧУВАРИ ВАТРЕ" СТАРОГ АТЕЉЕА: Баштине успомене у позоришном бифеу

Једина дама, Марина Марковић, која ће српску уметност представљати у Минхену, уједно је и најмлађа међу четворо стваралаца, рођена је 1983. године. Живи и ради у Београду и у Њујорку. Ова добитница награде "Димитрије Башичевић Мангелос" (2011) тренутно је на докторским студијама на ФЛУ, а поред Србије и Америке, излагала је у Јапану, Шпанији, Италији, Мексику, Великој Британији.

Наградом "Мангелос" овенчан је и Никола Марковић (1979), који је магистрирао на ФЛУ, код професора Чедомира Васића, после чега је излагао самостално и групно у земљи и иностранству. А кустос 55. Октобарског салона Николаус Шафхаузе (директор Кунстхалеа у Бечу) уврстио га је у своју селекцију.

Урош Ђурић / Фото Никола Фифић

Истакнути савремени уметник Урош Ђурић (1964), присутан на овдашњој ликовној сцени од 1989, излагао је на више од 200 групних и самосталних изложби у Београду, Бриселу, Единбургу, Паризу, Грацу, Чикагу, Букурешту, Љубљани, Будимпешти, Сент Етјену, Каселу, Вашингтону, Бечу, Братислави, Берлину, Варшави, Њујорку, Прагу... Дела му се налазе у престижним европским колекцијама, попут "Лудвига" и "Есла" у Бечу, "Мезон Ружа" у Паризу, али и у збирци Музеја савремене уметности. Двоструки је добитник награда Октобарског салона, као и награда Бијенала младих и Меморијала "Надежде Петровић".

Пред дипломе ФОН-а, на смеру Информациони системи Мића Стајчић (1977) је завршио вајарство у класи професора Мрђана Бајића, а сада је на ФЛУ и на докторским студијама. Изражава се скулптуром, али и инсталацијама, видео-радовима, перформансима, фотографијом. Његова претежно ангажована дела, која је представљао у земљи и иностранству, на мети критике имају конзумеризам, табуе и конвенције.

Наступ галерије "Икс витамин" на сајму уметности у Минхену подржала је национална платформа "Србија ствара" (Serbia Creates).

ЦРТЕЖ Урош Ђурић, "Употребљиви херој револта"

ЈЕЗИК И ОБРАЗОВАЊЕ

АФИРМИСАЊЕ језика савремене уметности и подизање нивоа ликовног образовања и информисаности публике, као и унапређење модела тржишта уметности код нас, циљеви су које је пред себе поставила галерија "Икс витамин". Основали су је Ксенија Маринковић, историчарка уметности, и Мића Стајчић, визуелни уметник.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације