Атвуд и Еваристо добитнице Букера

Јл. Б.

15. 10. 2019. у 16:53

Атвуд и Еваристо добитнице Букера

Маргарет Атвуд и Бернардин Еваристо / Фото ЕПА

После 27 година престижно књижевно признање деле две добитнице. Наградом овенчане најстарија добитница икада и прва жена црне пути

ПРЕСТИЖНА Букерова награда за 2019, иако правила то нису дозвољавала, припала је Маргарет Атвуд и Бернардин Еваристо. Тако су признањем овенчане најстарија добитница у историји награде и прва жена црне пути, које ће поделити и новчани део у износу од 50.000 фунти.

Атвудова (79) је награђена за нови роман The Testaments, чија радња се, у форми је сведочанстава неколико женских ликова, одвија 15 година од завршетка "Слушкињине приче". Са тим романом 1986. године ова канадска ауторка нашла се у ужем избору за "Букера", а освојила га је и 2000. године са романом "Слепи убица".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мултимедијална изложба у част великог писца: Павић спајао епохе

Дело The Testaments, који је објављен пре месец дана, на српски језик преводи Александра Чабраја, а у издању "Лагуне" ће се појавити до краја године.

Еваристо (60) je у награђеном роману Girl, Woman, Other даје увид у животе 12 испреплетених ликова, углавном црних Британки. У ужем избору номинованих за награду "Букер" ове године нашло се шест аутора, и то Салман Ружди, Чигози Обиома, Луси Елман, Елиф Шафак.

Жири је тврдио да никако "не може раздвојити" Атвудову и Еваристову, те је после пет сати расправе председник жирја Петер Флоренс изјавио да је "њихова одлука била да се правила уобличе". Последњи пут је ово признање подељено 1992, а организатори су овогодишњем жирију нагласлили да не смеју изабрати два победника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације