ЈЕДНА од традиција београдског позоришта "Бошко Буха", које ће данас прославити 69. рођендан, премијером представе "Коњић Грбоњић", браће Пресњаков у режији Иве Милошевић, јесте да на репертоару негује драмске адаптације бајки.

И овај комад "Бухин" ансамбл играће "у гостима", на сцени Театра "Вук", а директор куће Игор Бојовић открива да се увелико ради на пројекту за реконструкцију сцене на Тргу републике. Према његовим речима, када се он заврши, грађевински радови би требало брзо да буду готови.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Буха" рођендан слави у егзилу 

- Највећи изазов у васпитању деце, у времену када све информације добијају "сажвакане" јесте научити их да апстрактно мисле, у чему позориште може да игра велику улогу - сматра Ива Милошевић, чије читање ове бајке је дезилузионистичко, управо да би се деци покренула машта, па глумци играју и по више ликова, али и предмете и фантастична бића.

Главне улоге, несавршеног Ивана, трећег сина једног сељака, који постаје царевић, глуми млади Јоаким Тасић, а његовог Коњића Грбоњића - Милица Сужњевић. Улоге цара, собара, трговаца, кобила, али и Месеца и Сунца, звезда и делфина, поделили су Владан Дујовић, Катарина Гојковић, Драга Живановић, Боба Латиновић, Ивана Локнер, Александра Симић и Јелена Тркуља.

Адаптацију ове руске бајке, насталу пре десетак година, превела је Даница Илић, а драматург представе је Милена Деполо. Композитор је Владимир Пејковић, сценограф Горчин Стојановић, а Ирена Шаровић је радила сценски покрет.