Хандке после Нобела: Фантастично, да се не радују само због Ђоковића!

Горан Чворовић

10. 10. 2019. у 22:36

Хандке после Нобела: Фантастично, да се не радују само због Ђоковића!

Петер Хандке AP Photo

Када је сазнао да је добио Нобелову награду за књижевност, Петер Хандке је огрнуо сако и изашао у редовну шетњу шумом

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

КАДА је сазнао да је добио Нобелову награду за књижевност, Петер Хандке је огрнуо сако и изашао у своју редовну шетњу шумом поред куће у којој живи. Све своје мисли понео је са собом. Мобилни телефон нема, не користи мејл.

За то време, у Шавилу, у југозападном париском предграђу, телефон није престајао да звони. Иако није био ту, веза је, због туђих позива, непрестано била заузета. Сви су хтели да му честитају, подрже га, одају му почаст за награду и све оно што је преживео на путу до ње.

Коначно, после неколико сати, зачуо се глас с друге стране слушалице.

- Можемо ли да се чујемо сутра, молим вас, преуморан сам - било је прво што је изговорио нобеловац тихим и изнуреним гласом, затечен оним што се догодило, опхрван великом вешћу, али се одмах предомислио када је схватио да позив долази од српског новинара.

Прочитајте још - Нобел за Петера Хандкеа: Победила је књижевност

* Неизбежно питање: како се осећате у овом тренутку?

- Веома сам захвалан, не само због награде, већ и због моје мајке, због природе и мог рада. Фантастично је - одговорио је Хандке.

* Сматрали сте да никада нећете добити Нобелову награду, зато што сте уз Србе, али да не жалите због тога. Ипак, чудо се догодило?

- Тачно тако! Уопште нисам веровао у то. Рекао сам себи да то није могуће. Али, све се то догађа у глави. Увек очекујемо да ћемо бити кажњени. Понекад се, ипак, дешава обрнуто, као што се то догодило данас.

* Јесте ли више изненађени или срећни?

- Пре свега смирен.

* Шта сте радили када сте сазнали да сте добили Нобелову награду?

- Обавио сам своју редовну шетњу шумом!

* Је ли овом наградом Нобелов комитет постао поново оно што би требало да буде?

- Искрено, нисам је уопште очекивао. Све је изненађујуће и веома храбро, то што су урадили.

* То је и доказ да сте урадили добру ствар у свом животу?

- Нису ми потребни докази. Моје дело је ту.

* Знате ли да су Срби веома срећни због вас?

- Драго ми је! Да се не радују само због Ђоковића! - вратио се осмех уморном Хандкеу, који је, затим, са француског прешао на српски језик и поручио: - Довиђења!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Миро Марковић

11.10.2019. 03:24

Искрено се радујем што је Петер Хандке добио награду за књижевност од Нобелове фондације. Нисам прочитао све његове књиге, али сам успео да прочитам само једну на немачком језику. Он уме веома лепо да уређује његове мисли помоћу реценица, које се лако прате, с обзиром да се све немачке реченице веома дуге и да се глаголи најчешће нађу на самом крају.

Milan

11.10.2019. 05:00

Svaka cast onom tko je imao hrabrosti dodeliti Nobela gospodinu Handkeu, cover koji je u svemu NAJ.

Бекана

11.10.2019. 08:16

Честитам! Награда коначно у праве руке! После вишегодише бламаже Нобеловог комитета и политичких игара.Драго ми је због Хандкеа писца,а пре свега ЧОВЕКА!

Beograd

11.10.2019. 08:21

Bravo gospodinu Hantkeu! Neočekivano s obzirom na piščeve stavove. A piscu ovog teksta hvala za divan, poetičan tekst. Pozdrav

Kojic D Brana

11.10.2019. 08:54

Ovo je dokaz , kad imas svoje uvek ces biti cenjen vise i trajnije nego da nekog ili nesto kopiras imitiras.Vecnaja Slava i Hvala

Наш човек

11.10.2019. 09:06

Од сада се радујемо победама истинских пријатеља и наравно Ђоковића и свих наших успешних спортиста. Поносимо са са свима има!

vera

11.10.2019. 16:37

@Наш човек - A povi što ostavljaju negativne glasove, ko su šiptari ili hrvati?

буки

11.10.2019. 09:53

Радујем се због великог Хандкеа, због нас (Срба), а посебно што се доделом Нобелове награде овом Великом Човеку, свет мења на боље. Да ли је та промена само у Комитету за доделу Нобела, или ће космичка правда вратити Међународно право у живот, видеће се у годинама које долазе.

Bogdan

11.10.2019. 11:17

Peter Handke je odista hrabar covek koji je podrzao Srbe i Srbiju u najtezim vremenima. Hvala mu u ime svekolikog srpskog Naroda. Njegovo delo odlicno poznajem i njegova rana poezija mi je draza i bliza. prozu u prevodu Zarka Radakovica , moram da priznam da sam sa naporom citao. Handke se iscrpljuje u glancanju recenica a onda prevodilac takodje u glancanju prevoda. Dva glancanja u jednom tekstu , za mene je bilo previse. Pogotovu kada izojstaje fabula (pisati o nicemu) u cemu je Handke najveci

Gandi

11.10.2019. 12:37

Radujete se braćo Srbii blago nama Srbima; dobili smo još jednog nobelovca pored Andrića

vera

11.10.2019. 16:35

Malo je reći da smo mi pravi Srbi presrećni. Osećam se kao da je Nobela dobio neki moj rod najrodjeniji. I pored toga što podržava i voli Srbe i Srbiju ( i Republiku Srpsku), i pored toga što je zbog toga žigosan i prosto proterivan - dobio je Nobelovu nagradu. To dovoljno govori o njegovom delu. veći je od svih. Bravo,bravo, bravo.