КОЛЕВКА АВАНГАРДЕ: Ко је Нобеловац Петер Хандке?

Миљана Краљ

четвртак, 10. 10. 2019. у 22:17

КОЛЕВКА АВАНГАРДЕ: Ко је Нобеловац Петер Хандке?

Хандке и Данојлић Фото Ж. Кнежевић

Рођен је у Грифену, у Корушкој, 6. децембар 1942.

ПОРЕД романа и драма - а створио је више од 70 прозних радова и двадесетак позоришних дела, Петер Хандке се опробао и као лиричар, есејиста, сценариста, преводилац и режисер. У театрима широм света већ деценијама се играју представе према његовим текстовима - "Каспар", "Псовање публике", "Путовање у сонорну земљу"... Роман "Голманов страх од пенала", који је ушао у школску лектиру, екранизовао је Вим Вендерс, а Хандке је написао сценарио и за чувено остварење овог редитеља - "Небо над Берлином".

Рођен је у Грифену, у Корушкој, 6. децембар 1942, у кући деде по мајци, који је био Словенац. Отац му је био немачки војник Ерих Шнеман, а мајка Марија (када је био младић извршила је самоубиство, о чему је писао у делу "Ужас празнине") пре пишчевог рођења се удала за Адолфа Бруна Хандкеа, берлинског возача трамваја. Своје право порекло сазнао је тек када му је било 18 година.

Хандке је одрастао у Источном Берлину и Грифену, а студије је започео у Грацу. Први роман "Стршљени" објавио је у лето 1965, па напустио факултет да би се потпуно посветио писању.

Пажњу на себе скренуо је 1966. године, када је на Принстону у Њујорку оптужио литерарну "Групу 47" за "описну импотенцију". Већ крајем шездесетих постаје значајан аутор авангардног немачког позоришта, када га откривају и наши позоришни ствараоци (упркос чињеници коју и сам понекад истиче, да га Срби воле, али не читају). Непосредно после праизведбе у Франкфурту у дворишту Капетан-Мишиног здања, у чувеном Расовом позоришту, "Псовање публике" (које је и данас на репертоару КПГТ) поставио је Пит Теслић.

Прочитајте још - Нобел за Петера Хандкеа: Победила је књижевност

Седамдесетих и осамдесетих му видљивост на светској литерарној сцени доносе и романи "Леворука жена", "Кратка писма за дуга растајања" и многи други. Поред Граца и Берлина, живео је у Диселдорфу, а касније у Паризу, Кроненбергу и САД. Од 1990. живи у француском градићу Шавилу, 12 километара југозападно од Париза.

Без обзира на то што је одавно напустио родну Аустрију, тамошњи Књижевни архив и Народна библиотека су за 500.000 евра откупили рукописе и материјале настале током последњих 20 година његовог стваралаштва. Почетком 2008. писац је ставио на располагање 66 свезака својих дневника (1966-1990) Књижевном институту у Марбаху.

Хандке се два пута женио - прво са Либгарт Шварц, а потом и глумицом Софи Семин. Има две кћерке Амину и Локади. Пасионирани је сакупљач печурака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације