Због НАТО агресије осећао гађење према људској врсти: Како је нобеловац Петер Хандке чувао своју забрањену љубав према Србији

Новости Онлине

четвртак, 10. 10. 2019. у 14:13

Због НАТО агресије осећао гађење према људској врсти: Како је нобеловац Петер Хандке чувао своју забрањену љубав према Србији

Петер Хандке Фото Д. Кнежевић

Његов однос према Србима је оживотворење његове опсесивне поетике и животне идеје

Велики аустријски писац Петер Хандке добитник је Нобелове награде за књижевност за 2019. годину. Познат као неуморни путник и истраживач, често је био на лицу места и увек на страни страдалника, понижених и увређених.

У свом последњем интервјуу који је дао за "Новости" говорио је о љубави према нашој земљи, духовним ауторитетима, моћи књижевности.

Његов однос према Србима је оживотворење његове опсесивне поетике и животне идеје, а у свету данас немамо писца који нас је задужио колико он.

Прочитајте још - Петер Хандке: Чистота још дише у Србији

Говорио је да своју "забрањену" љубав према Србији није платио, да није трпео ништа:

- У најбољем случају сам се чудио. Моћ није нешто добро и угрожен је онај који је има. Утолико се ја нисам напатио.

Прочитајте још - Нобел за Петера Хандкеа: Признање за српског пријатеља

Заговорник је идеје да још само у Србији и Републици Српској истинска Европа живи и даље, јер како је истицао - Ту постоји традиција од Платона, Сократа, Софокла, Хомера, и та традиција се воли. Не само у Србији него и у Републици Српској постоји нека чистота која има трајање од две хиљаде година. Таква чистота не постоји у Француској или Немачкој. Има је, додуше, али она не живи, не дише.

Коментаришући НАТО агресију, рекао је да не осећа љутњу, али да и даље не може да поверује да се то десило.

Прочитајте још - Петер Хандке: Не кајем се због подршке Србима

-То као да није наша планета… Они који су бомбардовали и који су убили хиљаде људи — они не припадају ни Европи ни планети Земљи, казао је познати писац и нагласио да због свега тога осећа „неку врсту гађења према људској врсти“.

Решење проблема са Косовом још давно је "препустио паклу".

- Данашњи демони чак и не знају да су то. Сви су као хумани, представљају се као доброчинитељи, али су у ствари истински ђаволи данашњице. Желео бих још једанпут да одем у Ораховац и Велику Хочу, да останем тамо месец или два, да тамо живим, берем печурке, кувам, пеглам, ако има струје.

Његове изјаве, којег су неки критичари називали највећим живим писцем на немачком језику, имале су велики одјек. И управо, када се противио независности Косова, тврдио је да се "држава не може градити на мржњи".

- Мржња према Србима је једино што води Албанце, међу њима чак тек проходала деца мрзе Србе и каменују аутобусе, говорио је Хандке.

Прочитајте још - Хандке: Због НАТО бомбардовања осећам гађење према људској врсти

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Mina

10.10.2019. 14:47

Ziveo i bravo Peter Handke! Ovo je osim za velikog pisca i velikog coveka veliki dan i za nas Srbe!

Miro Lj

10.10.2019. 15:27

Iskrene čestitke i duboko poštovanje za lik i djelo gospodina Handkea. Svaka Ti Čast , veliki Čovječe!

Sapcanka

10.10.2019. 15:44

Cestitke velikom piscu! I slobodnomislecem intelektualcu.A hteli su ds ga izbrisu.

Nenad

10.10.2019. 15:47

Kada neko nema korist nikakvu vec samo stetu zbog svojih stavova to znaci da je sve zaista iz srca! Veliko postovanje gospodinu sto je na strani PRAVDE!

Z

10.10.2019. 16:03

Jedno je sigurno, srbi će mu garantovan podići spomenik posthumno. Mi ne zaboravljam!

Mija Pećanac

10.10.2019. 16:39

Ovo je pozitivno iznenadjenje, kada je u Berlinu govorio pred pedeset hiljada ljudi (u vreme bombardovanja) nemački "slobodni" mediji su ga kompletno ignorisali. Ipak ima BOGA ! Danke Peter !

Белгород Ц.З.

10.10.2019. 16:46

Све истина. Обилазио сам на Косову манастире и цркве и присуствовао сам,поред свега доброг у тим истим нашим манастирима,и томе да њихова деца од 4-5 година каменују бус и свлаче се и показују њихове мајушне гениталије. Добро је то за нас,да су толико затровани,умреће од мржње,ми само треба да сачекамо да се то деси.

Marko Wincy

10.10.2019. 17:01

Počela je strahovita kampanja da se opozove nagrada. Kada čitam kakvi smo zlikovci mi Srbi, čini mi se da ja nikada nisam živeo u ovoj našoj Srbiji i da ne poznajem ni sebe ni sopstveni narod.