Нобел за Петера Хандкеа: Победила је књижевност

Новости Онлине

четвртак, 10. 10. 2019. у 13:13

Нобел за Петера Хандкеа: Победила је књижевност

Петер Хандке AP Photo

Прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем. Осећам се и срећно и одушевљењо, али и исцрпљено, поручио је Хандке свом преводиоцу Жарку Радаковићу
Добитници Нобелове награде за књижевност су аустријски писац Петер Хандке (2019) и пољска књижевница Олга Токачук (2018) управо је објавила Шведска академија. Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

Прочитајте још - Хандке: Због НАТО бомбардовања осећам гађење према људској врсти

ПЕТЕР У ПОРУЦИ СВОМ ПРЕВОДИОЦУ :ПОБЕДИЛА ЈЕ КЊИЖЕВНОСТ

"Осећам се и срећно и одушевљењо, али и исцрпљено, "као после тешке и дуготрајне битке", у којој је победила књижевност" рекао је у краткој СМС поруци Петер Хандке,добитник овогодишња Нобелова награда за књижевност,свом пријатељу и преводиоцу на српски језик Жарку Радаковићу.

Ову поруку једног од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књизевности, писца стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса , добитника низа међународних и награда које су му припале у Србији, јер Петар Ханде је велики пријатељ Србије,Тањугу је пренео Радаковић у телефонском разговору из Немачке.

"Нобелову награду за књижевност је више него заслужио, са очитим закашњењем" рекао је Радаковић који је на српски превео 25 Хандкесових књига и за кога, како каже, вести из Стокхолма делују нестварно, као сан. Али додаје да је немогуће не сетити се данас свих непријатности које је писац доживљавао у настојању многих да политички дискурс уплету у уметност.

"Никако не тврдим да је уметност свет "ни на небу ни на земљи". Али ни један писац, а поготово не овај, никада не може, нити сме, да буде само функционер у одређеном идеолошком, политичком или економском систему.

Велики писац је увек и отпор општем, утврђеном, а поготово непровереном мишљењу" казао је Радаковић и додао је Хандке, независно од свих досадашњих уплитања са стране у процењивања његовог уметничког опуса, па и независно од сопственог репертоара у свом књижевном послу, несумњиво један од највећих писаца данашњице, оценио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Simke

10.10.2019. 13:39

Cestitam legendo, ako je iko zasluzi to si ti. Veliki covek i iskrenost i jedina istina sa strane reportera novinara iz 90-tih. Pozdrav

milja

10.10.2019. 16:24

@naranca - "jedna lasta ne čini proleće" ali ga najavljuje! čestitke ne samo piscu već velikom humanisti.

Vuk Vrčević

10.10.2019. 17:15

Ne mogu vjerovati, ako je istina, vraća vjeru u čovječanstvo. Imaće protivnika u Evropi skoro kao u Srbiji.

POSLE IVE ANDRICA JOS JEDAN NOBELOVAC SRPSKI SIMPATIZER I PRIJATELJ

10.10.2019. 18:35

Sta sve nisu poduzimali da mu na zapadu slomiju kicmu, samo zato sto je covek koji brani srbe, i ukazuje na nepravdu koja je necinjena prema srbima, od strane nacisticki nastrojenih krugova sa zapada.