ПЕСНИЦИ Ју Цонг и Ристо Василевски равноправни су добитници награде за стваралаштво "Златни кључ Смедерева", која се додељује на овогодишњем, јубиларном 50. међународном фестивалу поезије "Смедеревска песничка јесен".

Ово је први пут да два песника равноправно деле ово признање. Кинески аутор Ју Цонг, из провинције Хбеј, рођен је 1956. године. Објавио је више књига и есеја о поезији, а познат је и по ангажовању у тражењу нових праваца развоја кинеске поезије. Захваљујући књижевном раду, добитник је престижних награда за литературу, наводи се у образложењу фестивалске одлуке.

Ристо Василевски рођен је 1943. Пише песме на српском и македонском језику. Члан је Македонске академије наука и уметности. Поред поезије, пише и за децу, есејиста је, књижевни критичар, преводилац и издавач. Објавио је изабрана дела у 15 томова. Превођен је на велики број језика и добитник је значајних књижевних признања. Василевски је, иначе, један од оснивача овог фестивала пре педесет година.


ПРОЧИТАЈТЕ И:SNIMANjE FILMA "SVETOZAR MILETIĆ": Istorijska saga koja pokazuje sve ožiljke našeg narodaДобитник награде за дечју поезију "Златни кључић" је Бранко Стевановић. На фестивалу ће бити традиционално додељене и награде "Златна струна" и "Смедеревски Орфеј". Први пут биће додељена и награда "Златно словце", а добитник ће бити један од дванаесторо основаца са територије града Смедерева изабраних на конкурсу.

Фестивал почиње 15. и трајаће до 18. октобра. Угостиће близу стотину песника из 20 земаља. Покровитељи су Град Смедерево и Министарство културе и информисања.