ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ: Милан Витезовић лауреат

Д.Зечевић

04. 10. 2019. у 13:15

ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ: Милан Витезовић лауреат
У организцији "Панораме - Јединство" одржани сусрети "Лазар Вучковић"
У организцији "Панораме – Јединство" по 52. пут одржани су Песнички сусрети "Лазар Вучковић" који су свечано отворени у Богословији и Призрену одакле је караван песника наставио своје гостовање по Метохији, у Ораховцу, а потом по централном и северном Косову.Током дводневних сусрета песници су презентовали житељима српских средина своја најновија оствањена а награда за најбољу поезију објављену у књизи “Стремљења” коју издаје “Панорама” ове године припала је књижевнику Миловану Витезовићу.

- Очување српске писане речи на Косову и Метохији је знак да култура која се стварала вековима продужава нит трајања и у тешким условима. Свака реч која је утиснута о Косову и Метохији, у богатом стваралаштву српских књижевника, представља неизбрисив траг да је српски народ вековима присутан на територији Косова и Метохије и да нам пружа неисцрпну и непроцењиву ризницу српске културе и уметности на КиМ.


Док год се на Косову и Метохији чује, чита, говори и пише српска реч неће бити изгубљени ни српска пршлост ни српска будућност - рекао је Светозар Влаховић, директор “Панораме” обраћајући се поштоваоцима писане речи односно поезије подсећајући да се ови сусрети одржавају у славу песника Лазара Вучковића, који је јако млад изгубио живот у водама Охридског језера. Влаховић је подсетио на значај "Панораме - Јединства" у очувању српског језика и писма и истакао да је посебно важно одржавати овакве традиционалне манифестације, управо у циљу очувања језика, писма и преносити младим генерацијама с колена на коленао, те да је улога стваралаца - песника од огромне важности.


Посебно је био емотиван сусрет песника и деце у школи у српском делу Ораховца, где су песници казивали своје стихове, а након тога малишани из Ораховца су певали косовске песме а песнички сусрети имају и свој најсвечанији чин а то је додела награде "Лазар Вучковић" коју је образложила уредница "Јединства" и часописа "Стремљења" Рада Комазец, која је и председавала жиријем.


ПРОЧИТАЈТЕ И:  Радост читања са папира


-У богатим поетским прилозима објављеним између два песничка сусрета издвојила се поезија духовног и родољубивог карактера Милована Витезовића. Ова поезија врви од лирско - епске распеваности у чијој сржи доминирају мит и историја, али и темељи наше материјалне и духовне културе. Као истраживач српског историјског, етичког и националног бића у поезији примењује различите стилове и поетске елменте а песмама често даје снажнији ритам као неку врсту заклетве отаџбини на бесконачну љубав и верност. Ту је и наше трајање обележено ратовима, затворима, вешалима, али и тежње да се тиранин заустави, да се усправимо и опстанемо на овој светој Видовданској земљи. Ту су наше цркве и задужбине, наше деобе и сеобе, наше Косово, јунаци и светитељи -истакла је уредница Комазец и додала да је поред поезије у "Стремљењу" објављен и Витезовићев есеј "Косово" који је, према речима председнице жирија овогодишње аграде “Лазар Вучковић” пун незаборавних речи, које су уграђене у национално памћење.


- У њему се негују епске врлине, као храброст, верност и правда а изнад свега Косовски завет . За Витезовића Косово је непресушна духовна ризница, а сам песник Витезовић каже да и није песник онај који не пише о Косову и Метохији- навела је Рада Комазец.ТРАЈАЊЕ И ПРОГОН

Књижевна манифестација “Лазар Вучковић” која се традиционалнп организује у чеаст некадашњег косовско меотхијског песника до 1999 године трајала је по недељу и више дана.Међутим прогоном из Приштине ови сусрети су знатно редуковани због познате ситуације на КиМ и трају углавном по два дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације