Монодраме за памћење: Отворен први Међународни фестивал малих сцена

В. Митрић

четвртак, 03. 10. 2019. у 21:25

Монодраме за памћење: Отворен први Међународни фестивал малих сцена

Фото: В. Митрић

Угљевик домаћин 1. Међународног фестивала малих сцена. Публика има на располагању три дана да ужива у врхунским представама
Настојећи да, као и увек, суграђанима обезбедимо културне садржаје које немају мање средине, али ни неке знатно веће, установили смо, ево, поред осталог, Први међународни фестивал малих сцена, чија је форма, нешто што је квалитет, јер за одличне монодраме је потребан добар текст и добра глума“, рекао је на отварању ове културне светковине Предраг Вујевић, директор Центра за културу у „Угљевику“.

Задовољство је да публика има на располагању три дана да ужива у врхунским представама. Вујевић сматра да ће овај фестивал постати традиционалан као и други, важни садржаји установе на чијем је челу.

- Монодраму ,,Живот је лото“ изводи Мирјана Зељковић, глумица из Београда, која иза себе има 25 вечерњих представа, 11 представа за дјецу и преко 10 награда за глумачка остварења на домаћим и интернационалним фестивалима – каже Маријана Лукић из ЦК „Филип Вишњић“. - Она је пре представе рекла да фестивал малих сцена подразумева монодраме и дуо драме, односно, представе са мањим бројим извођача.Монодраме, како рече глумица Зељковић, "јесу за глумца изазов, најтежи је вид играња, из простог разлога што сте сами на сцени“.

- Друга ствар је што свих 60 минута представе морате стално да будете у фокусу, без предаха, али ја уживам у извођењу монодрама – поручила је Зељковићева. - Нагласак целе представе стављен је на изборе које правимо свакодневно, а о чијим посљедицама ретко размишљамо. Представа говори о животу на који смо ми пристали, о томе да сваки дан правимо неке изборе који нас некуда воде. А да ли тај ток, када погледамо из, такорећи, птичије перспективе иде у смијеру који сте жељели? Представа на трагикомичан начин говори о жени која проживљава посљедице својих избора“, објаснила је глумица.Другог дана фестивала одржаће се кабаретска представа "Тражим мужа", а последњег дана комедија "Фејсбрука".

БЛИСТАЛА ЈЕЛИЦА БРЕСТОВАЦ

Пред пуном салом Центра за културу ,,Филип Вишњић“ у Угљевику играла и Јелица Брестовац која је, на одушевљење публике, одиграла кабаретску монодраму ,,Тражим мужа“. Представа је рађена по тексту Душка Радовића, који је по њеним ријечима бескрајно духовит, тако да је заправо ријеч о комичној монодрами.

Никад исцрпљену тему мушко-женских односа, која је централна тема ове монодраме, Јелица обрађује кроз седам различитих женских ликова које примјећујемо заједно са промјеном физичког изгледа- фризуре, одјеће, интонације. Овим ликовима је опет заједничка спремност на све, како би освојиле жељеног мушкарца и задржале га у свом животу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације