ОТВАРАЊЕ 51. Бемуса се из уметничких разлога сели из Сава центра у дворану Коларца. Услишили смо многобројне молбе и вапаје истинских поклоника музике да уживо чују сопрана Анђелу Георгију и тенора Чарлса Кастронова. Сава центар доноси гламур, али смо се определили за интимнији утисак и контакт публике са оваквим светским уметницима.

Овим речима је ново издање Бемуса најавио његов уметнички директор Бојан Суђић, који ће 6. октобра од 20 часова дириговати Симфонијским оркестром и хором РТС-а на свечаном отварању фестивала.

- Ово је први у низу Бемуса са задатком да се његова публика подмлади и да класику приближимо млађим генерацијама. Било би лепо да поред популарне, на време открију класичну музику како би однеговали добар укус. Желимо да регрутујемо слушаоце на дуге стазе како бисмо наставили нит традиције Бемуса као једне од најстаријих музичких манифестација - истакао је градски секретар за културу Иван Карл.

Прочитајте још - Суђић: Важно је да Бемус прође у све поре нашег друштва

На смотри, која ће трајати до 19. октобра, мајстори домаћег џеза Душко Гојковић и Стјепко Гут уз Биг бенд РТС-а наступиће 7. октобра у "Комбанк дворани". Два дана касније, на Коларцу ће наступити вокални секстет The Queen`s Six, који свакодневно певају на богослужењима током свих краљевских церемонија у виндзорској капели.

Публика ће после осам година моћи да чује поп икону класичне музике, виолинисткињу Ванесу Меј, која ће са камерним ансамблом наступити 10. октобра у Сава центру. На програму су и камерни оркестар словеначке филхармоније са виолончелисткињом Натали Клајн, ансамбл La voce strumentale са виолинистом и контратенором Димитријем Синковским, као и пијаниста Ниу Ниу из Кине.

У Народном позоришту 16. октобра биће изведена опера Петра Коњовића "Коштана", а истог дана у Народном музеју програм изворне музике "Сабор у пет слика". На свечаном затварању удружени хорски ансамбли РТС-а и ХРТ-а отпеваће, између осталог, духовно дело "Свеноћно бденије" Сергеја Рахмањинова.

Прочитајте још - Ванеса Меј, Анђела Георгију, Квин сикс на Бемусу

ЈУБИЛЕЈ

У Коларчевој задужбини 8. октобра флаутиста Љубиша Јовановић прославиће 40 година уметничког рада, а гости на концерту ће му бити флаутисти Јубин Ким из Јужне Кореје и Гуолијанг Хан из Кине.