НОВА сезона у Атељеу 212 почиње у понедељак вече на Сцени "Петар Краљ", премијером драме "Ножеви у кокошкама" Дејвида Харовера, којом се глумица Катарина Жутић први пут представља као редитељка.

Ова инсценација једног од најизвођенијих савремених драмских дела је њен мастер рад на Катедри за позоришну режију Факултета драмских уметности у Београду, а како је изјавила, у начину на који је приступила комаду била инспирисана радом редитеља Дејвида Линча.

- Покушала сам да направим напети трилер из једне приче која је пуна страсти и људских нагона који су несавладиви, али и да је "увијем" у неко рухо хорора, трилера и напетости.

На наше питање шта је оно што ову психолошку драму, Хароверову алегорију о примитивном, конзервативном друштву стално чини болно актуелном управо у овом нашем региону, где се од 1995. непрестано изводи на разним сценама, Катарина Жутић каже:

- То је прича о потонућу једног друштва, о патологији, предрасудама, ксенофобији, празноверној руралној заједници, зато се њена радња и одвија у неком квази средњем веку, а то је време које ми данас живимо на овом нашем простору. Последње три деценије ми цивилизацијски нисмо ишли напред, него назад, а критика тог ретроградног друштва у овој драми прелама се кроз причу о страстима младе жене која нема име, она је безимена. Суштински, Харовер се у свом делу обраћа образованом човеку, и поставља провокативна питања колико он може да учини да се нешто помери у његовом окружењу, у ком смеру би требало да иде, кад треба да реагује, а кад да стане.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДВЕ ПОЗНАТЕ СРПСКЕ ГЛУМИЦЕ КРИЈУ НЕВЕРОВАТНУ ПРИЧУ: Њихове мајке су волеле истог човека

С друге стране, како истиче, драма "Ножеви у кокошкама" се обраћа жени, која нема свест о томе да може да буде слободна, духовно испуњена и остварена у сваком смислу, а да се притом не ослања једино на мушкарца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Ножеви у кокошкама" премијерно 30. септембра у Атељеу 212


ЕКИПА

ПРВА реприза премијере је 11. октобра, главне јунаке играју Јелена Петровић, Никола Шурбановић и Марко Грабеж, а у екипи су и драматург Периша Перишић, сценографкиња Јасмина Холбус, композиторка Ања Ђорђевић, кореографкиња Соња Дивац, и костимографкиња Марија Марковић.