Маријана Јанковић: Дуго сањам о каријери у Србији

Ана ПОПАДИЋ

29. 09. 2019. у 17:00

Маријана Јанковић: Дуго сањам о каријери у Србији

Маријана Јанковић ,Фото Н. Фифић

Уметница рођена у Беранама о улози у нашем домаћем филму. У себи видим обе културе, али ми се мало више свиђа мој балкански жар

МАДА је иза ње дугогодишња успешна каријера у Данској, глумица Маријана Јанковић (37) тек сада је добила могућност да се представи и домаћој публици. У филму "Пијавице" Драгана Маринковића (тренутно се приказује у нашим биоскопима) игра Маргерету, једну од многобројних мистериозних личности које окружују главног јунака, књижевника и бившег шпијуна Петра Мирића (у тумачењу Николе Ђуричка).

- Моја Маргерета је херој главног јунака. Трудила сам се да на екрану не одам превише, будући да је она у причи мистериозна, пуна тајни и пред другима, али и сама са собом - каже, за "Новости", Маријана Јанковић и одмах додаје:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тајна тренутно најмистериозније монодраме на београдским сценама (ВИДЕО)

- Узбудљиво ми је што ћу коначно постати део српског филма, дуго већ сањам о каријери у Србији. Ђуричко ми је један од идола са овог простора и веома ми је драго што сам баш са њим овде снимила свој први филм.

Рођена у Беранама, у Црној Гори, Маријана је са родитељима као шестогодишња девојчица дошла у Данску. Прешла је дуг пут адаптације, учења страног језика, школовања, да би данас постала препознатљива и награђивана глумица. Иза ње су бројне улоге у филмовима и серијама, а недавно је сарађивала и са једним од највећих имена светског филма, Ларсом фон Триром, у његовом последњем остварењу "Кућа коју је Џек саградио".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Камен” у Јекатеринбургу блистао пуним сјајем


- Та улога ми је представљала велики изазов. Нажалост, била је много већа у сценарију него на филму. Али, када звони телефон и зове вас Фон Трир, ви ћете оставити шта год да радите и појавити се на снимању. Имала сам трему јер је он велика звезда, али се показало да је веома приступачан и опуштен, са мало необичним смислом са хумор. Волела бих да ту сарадњу поновимо - искрена је Маријана.

Маријана Јанковић ,Фото Н. Фифић

Иако је играла у свим жанровима, у њеној каријери доминирају велике, драмске улоге.

- Волим ликове у које могу дубље да уђем, оне нијансиране. Ја сам темпераментна, док су Данци мирнији, па су такве улоге често давали мени. Они су сталожен народ, све решавају у миру, док су овде људи експлозивни, бурније реагују. У себи препознајем обе ове културе, али ми се мало више свиђа тај мој балкански темперамент и жар. Зато ме, вероватно, нешто и вуче да дођем овде, да нађем људе који су исти као ја - објашњава Маријана.

Иако је глума њена прва љубав, недавно се са успехом опробала и као редитељ. Њен кратки аутобиографски филм "Маја" (2018) освојио је многобројне награде, проглашен је најбољим остварењем на угледном фестивалу Трибека, а биће приказан и на Санденсу, у Њујорку... "Маја" говори о једном дану у животу мале Маријане, када је први пут остала у вртићу у земљи коју не познаје и чији језик још није говорила.

Сцена из филма "Маја"

- На нас који смо отишли људи са ових простора увек гледају на један начин, као да смо добили на лутрији, као да смо дошли на готово и сад је све лако. Док нас они тамо гледају као на оне који су дошли и узели нешто њихово. Целог живота ме мучило то питање ко сам ја - Данкиња, Црногорка или Српкиња. Кад ме питају, обично кажем да сам са Балкана, јер кад смо ми отишли, то је била једна држава, и ја ни данас то у себи не могу да поделим.

Маријана сматра да је прича њене породице актуелна и за садашње време у коме доминирају приче о избеглицама и мигрантима, о томе ко припада где.

Мет Дилон , Маријана Јанковић и Ларс фон Трир Фото Промо

- Наш долазак у Данску није био "плес са ружама". Моји родитељи су много радили и трудили се да би мени омогућили живот који данас живим. Зато сам направила ту малу причу да покажем како је бити дете између две културе - каже наша саговорница и открива да тренутно пише сценарио за свој први дугометражни филм, који ће бити својеврстан наставак "Маје".

Док је наша публика упознаје кроз "Пијавице", у октобру ће на данској националној телевизији премијерно бити приказана серија у којој игра једну од главних улога, а очекују је и премијере два филма.

Маријана Јанковић са Николом Ђуричком

НАШИ У СКАНДИНАВИЈИ УСПЕШНИ

НЕКОЛИКО глумаца са ових простора изградило је изузетно успешне каријере у скандинавским земљама, али се о њима не зна много.

- Дејан Чукић има велику каријеру, а осим што смо колеге и земљаци, ми смо и рођени у истом месту. Ту је и Даница Ћурчић, моја добра другарица. Сви смо ми морали да прођемо кроз те улоге странаца, да бисмо их потом убедили да смо довољно добри да глумимо све. Данас смо у позицији да играмо шта год пожелимо, али је наш пут свакако био трновитији од пута рођених Данаца - искрена је Маријана Јанковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације