ЈЕДНА од најзначајнијих смотри девете уметности у региону, 17. Међународни салон стрипа, отворен је у четвртак у Студентском културном центру. На овогодишњи конкурс стигло је више од 400 радова, а било је 445 учесника из Србије и још 25 земаља.

Гран-при и специјалну награду жирија за иновацију у стрип уметности добила је Драгана Купрешанин за дело "Невидљиви талас". Ауторка је на 46 табли адаптирала истоимени експериментални роман Вирџиније Вулф, а уз употребу Брајевог писма прилагодила је стрип слепим и слабовидим особама. Жири је наградио и остварења "Дугорочан план" Марка Јачанa из Хрватске (у домену класичног стрип језика), "Две птице" Сање Дракулић (за алтернативни стрип језик), "Заувек мој дом" Марине Стефановић (сценарио) и "Сан" Данице Милић (цртеж). Жири, у саставу Аница Туцаков, Маја Веселиновић, Драгана Стојиљковић, Ана Григорјев и Јасмина Пуцаревић, доделио је и признања у категорији такмичара до 15 година.

Специјално признање салона за допринос српском стрипу припало је Љубомиру Кљакићу, који је као уредник у часописима "Студент" и "Видици" и као директор СКЦ, променио приступ стрипу. Брана Николић (1936) освојио је награду "Срећко Јовановић", а за најбољег домаћег издавача проглашен је System comics (чији стрип албум "Ето мене, ето вас" Горана Ђукића Горског је уврштен као додатно наставно средство у школама). Најбољи издавач иностраних издања у Србији је "Чаробна књига", која је, између осталог, објавила нове епизоде "Астерикса".

Прочитајте још - ЛЕСКОВЧАНИН ОБЈАВИО СТРИП У ФРАНЦУСКОЈ: Прича о крсташком походу на Цариград

Међу гостима салона биће Рајко Милошевић Гера, познат и као r. m. Guera, који живи и ради у Барселони. На нашој стрип сцени појавио се 1982. са серијалом "Елмер Џонс", да би 1986. освојио награду за стрип године и "Златно перо" за "Тексашке јахаче". На светској сцени познат је по раду на серијалу DC Comics "Скалпирани", сценаристе Џејсона Арона, са којим управо ради на новом серијалу "Проклети" за амерички Имиџ Комикс. Гера је са Квентином Тарантином сарађивао на краткој епизоди из "Проклетника" (Inglourious Basterds), као и на комплетној графичкој новели "Ђангова освета" (Django Unchained).

Гост смотре биће и Бобан Савић, односно Гето, као и Оливије Добремел, познат као Dobbs, који је учествовао у заједничком српско-француском стрип-пројекту "Линије фронта", чији су издавачи "Систем комикс" и Француски културни центар у Београду.

У СКЦ ће из Минхена доћи Недељко Драгић, чије је остварење "Туп-туп" 1972. било номиновано за Оскара и који је већ следеће године постао члан Америчке филмске академије.

На манифестацији, која ће трајати до 29. септембра, биће обележено и неколико јубилеја српског стипа.