БИКОВИЋ О БДП-у: За мене је ово победа публике

Р. Радосављевић

26. 09. 2019. у 20:00

БИКОВИЋ О БДП-у: За мене је ово победа публике
Глумац Милош Биковић о ангажману у Београдском драмском позоришту, у које се враћа као првак сцене. Театар је ненадокнадив полигон, али филм и продукцију не остављам

ПОВРАТАК популарног глумца Милоша Биковића у ансамбл Београдског драмског позоришта, у које се сада враћа као првак сцене, била је једна од главних тема конференције за новинаре у четвртак, на којој су представљени нови, амбициозни пројекти ове куће.

Подсећајући да је у театру дебитовао 2003. управо на тој сцени, малом улогом у представи "Фредерик или булевар злочина", и да је БДП био његова матична кућа у периоду од 2014. до 2016, када је остварио значајне улоге у комадима "Мој син само мало спорије хода", "Палилулски роман" и "Кад су цветале тикве", Биковић је истакао да се веома радује овом повратку.

- Сигурно да је позориште нешто што је за развој неопходно сваком глумцу, јер је оно врста ненадокнадивог полигона за "глумачки апарат", и тешко да у уметности глуме може да се иде напред без великог искуства на сцени. То, наравно, не значи да ћу оставити филм и продукцију.

Прочитајте још - Биковић у БДП

Биковић је одговорио и на питање новинара у ком смислу је његов повратак у позориште на Крсту "још једна победа Града Београда", како је на свом фејсбук-профилу објавио Горан Весић, заменик градоначелника.

- Нисам сигуран да је то победа града, верујем да је мој поновни долазак у БДП много већа, и права победа за публику. Јер није тешко натерати глумца да дође у позориште, тешко је натерати публику. И то је оно чему ћемо стремити у наредном периоду - да имамо што више гледалаца и што више одличних представа.

Један од наших најуспешнијих филмских глумаца са међународном каријером, који се у Русији већ деценију котира као звезда (у Београд је у четвртак стигао из Москве, где завршава нови филм "Хотел Београд", у режији Константина Статског), није желео да открива у којим ћемо га премијерама БДП-а гледати у новој сезони.


ПЕТ ПРЕМИЈЕРА

ДО краја године, како је најавио в. д. директора БДП-а Југ Радивојевић, ова кућа ће имати пет премијера, а прва, "Сумрак богова", у режији Јагоша Марковића, заказана је 1. октобра на Новој сцени, која добија име "Предраг Пепи Лаковић". Ту су и "Ко се боји Вирџиније Вулф", у режији Ленке Удовички, која се премијерно изводи 9. октобра, а Велика сцена ће те вечери бити именована по глумачким легендама, "Оливера и Раде Марковић".

У новембру су такође две премијере, "Пластелин", у режији Марка Торлаковића, и "Фине мртве д(ј)евојке", у режији Патрика Лазића. Фестивал регионалних градских театара, чији је оснивач БДП, почеће 1. децембра, премијером драме "Лилиом", у режији Ане Томовић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Зоран Б. Милановић, Сланкаменац

26.09.2019. 21:25

Бити глумац и полудети од славе, није ретко код глумаца. Али бити глумаци поред тога личност која не зазире од хватања у коштац са актуелним проблемима веремена и свога народа, макар га то и кошатало игноранације Запада, е то може само свестрана и јака личност. Мало вас је таквих, у Србији, али сте зато још драгоценији. Мој наклон!