ЈУГОСЛОВЕНСКА кинотека обележава сто година од рођења великог филмског аутора, редитеља, сценаристе и глумца Владимира Погачића (1919-1999), који је својим делима обележио југословенску и српску кинематографију.

У дугом низу година, од 1954. до 1983, Погачић је био директор Југословенске кинотеке, и за то време изразито је унапредио њену делатност, обезбеђујући јој велики међународни углед. У раздобљу између 1969. и 1971, као и 1979. и 1981, био је потпредседник FIAF-а (Међународна организација филмских архива), а између 1972. и 1979. и председник. Како истичу у Југословенској кинотеци, у раздобљу председниковања FIAF-ом, Погачић је био и потпредседник Савета за филм, радио и телевизију (CICT) при UNESCO-у.

Генерације некадашњих студената Академије за позориште, филм, радио и телевизију (касније Факултета драмских уметности) у Београду, сећају се овог значајног синеасте и као изузетног професора, који је годинама био и главни уредник једног од најутицајнијих часописа тадашње Југославије "Филм данас".

Прочитајте још - Југословеска кинотека: Кућа светског угледа

Као редитељ, Погачић је дебитовао 1948. "Причом о фабрици", а међу његовим најзначајнијим остварењима издвајају се први југословенски шпијунски филм "Последњи дан" (1951), снимљен по сценарију Оскара Давича, "Невјера" (1953), за коју је номинован за канску Златну палму, "Аникина времена" (1954), по истоименој новели Иве Андрића, прво домаће дело дистрибуирано у америчким биоскопима. Погачићеви "Велики и мали" (1956) су први југословенски целовечерњи играни филм награђен на неком међународном фестивалу - за најбољу режију у Карловим Варима, и номинација за "Кристални глобус" за најбоље остварење.

Сцена из филма "Аникина времена"


Ту су и "Суботом увече" (1957), "Сам" (1959), "Пукотина раја" (1959). Свој изузетни опус Погачић је закључио 1963, ратном драмом "Човјек са фотографије".

РЕТРОСПЕКТИВА

СЕЋАЊЕ на Владимира Погачића започело је у Музеју Кинотеке, ретроспективом најважнијих филмова које је снимио, а публика ће имати прилику да види и његову "Каролину Ријечку" (1961), историјски спектакл из доба Наполеона, у којем је насловну улогу играла енглеска глумица Ен Обри.