Признање за Ковачевића

Г. Вила

22. 09. 2019. у 20:28

Признање за Ковачевића

Академику уручен "Књижевни венац Козаре" / Фото СРНА

Протеклог викенда одржани 47. "Књижевни сусрети на Козари"

СРПСКОМ драмском писцу и сценаристи, академику Душану Ковачевићу, у оквиру 47. "Књижевних сусрета на Козари" и "Вечери лауреата" уручена је награда за животно дело - "Књижевни венац Козаре".

Аутор култних дела попут "Балканског шпијуна", "Радована Трећег", "Ко то тамо пева", "Маратонаца...", изјавио је да му је ова награда изузетно драга јер потиче из краја који је изнедрио велике писце, попут Бранка Ћопића и Петра Kочића.

Прочитајте још: Моми улица на Кефалонији

- Ова награда обједињује све те људе који су овде живели, писали и оставили траг у српској књижевности, а обједињује и ту митску планину Kозару, која је у нашем сећању запамћена и као понос и као страдање - рекао је Kовачевић.

У оквиру "Вечери лауреата", изведена је сцена из представе "Сабирни центар", рађене у копродукцији приједорског и Народног позоришта Републике Српске, по тексту Душана Kовачевића, а у режији Марка Мисираче. Одржан је и разговор са лауреатом, који је водио академик Матија Бећковић, почасни грађанин града Приједора.

- Реч о једном о највећих писаца српске књижевности који је у протеклих 50 година створио низ веома важних комедија. Имамо писца који служећи се гротескном комиком или црнохуморним смехом, понире у најдубље слојеве интегритета српског народа и разобличава његове врлине и мане - изјавио је образлажући одлуку, члан жирија Горан Максимовић.

Централни део манифестације "Песничко подне", одржан је протеклог викенда на Мраковици, где су своје стихове говорили песници Милосав Тешић, Матија Бећковић, Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Слободан Јовић, Вид Вицко Вукелић, Верољуб Вукашиновић, Ђорђе Нешић и Владимир Табашевић. "Сусретима" је присуствовао велики број ђака из Приједора и околних општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације