ИСТОРИЈСКИМ спектаклом "Први краљ", у режији Матеа Ровера, у понедељак, 23. септембра, у Југословенској кинотеци свечано ће бити отворен традиционални Фестивал италијанског филма у Београду. У првом делу програма биће представљено још шест остварења најмаркантнијих младих редитеља и аутора који данас обележавају италијанску филмску сцену - породична драма "Бићемо млади и лепи" Летиције Ламартире, психолошки трилер "Љубав за време Ш. Река" Алесандра Дервиза, социјална драма "Живот без страха" Марка Понтија, "Компромисна свадба" Франческа Микика, и документарац "Вода и шећер" Фариборза Камкарија.

Прочитајте још: Филмска критика: Ноћ и град

У другом делу програма, који ће се од 26. септембра одвијати у Музеју Кинотеке, пред публиком ће бити ремек-дела легендарних италијанских синеаста, "Јуче, данас, сутра" и "Странац" Виторија де Сике, "Гепард" и "Невино" Лукина Висконтија, и "Ноћни портир" Лилијане Кавани. Овим избором фестивал приређује омаж оскаровцу Пијеру Тосију, који је радио костиме за ове филмове, а пратиће га и изложба цртежа његових радова.

Прочитајте још: АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ У ЛЕСКОВЦУ: Конференција европских редитеља

Овогодишњи фестивал, најамбициознији до сада, угостиће многобројне госте из Италије. Поред Габријеле Карлучи, уметничке директорке фестивала, редитеља, сценариста и глумаца чија ћемо остварења видети, у Београд стижу и представнци културних и филмских институција. За филмске професионалце обезбеђен је значајан пратећи програм, у потпуности посвећен савременој италијанској и српској кинематографији, у којем ће бити организовани сусрети и разговори о положају филмске индустрије и дистрибутера у наше две земље и у целом региону, о могућностима сарадње, и о актуелним променама на тржишту културе. Програм се организује у сарадњи Министарства културе Србије, Амбасаде Италије, Италијанског института у Београду, Института "Луче /Чинечита".

"Ноћни портир"


ДВЕ КОПРОДУКЦИЈЕ

НАЈВАЖНИЈИ циљ овог фестивала, према речима Габријеле Карлучи, јесте да се успостави сарадња између српске и италијанске кинематографије, која је већ у успону. Како је истакла, две копродукције су започете прошле године - нови филм Горана Паскаљевића "Мој син Мохамед", који ће публика у Србији ускоро премијерно видети (снимљен је у Италији), и "Дампир" редитеља Рикарда Кемела, који је овог лета снимљен у Србији, у копродукцији Италије, Србије и САД.