Кроз векове издржали све хирове историје

Д. Бт.

21. 09. 2019. у 08:12

Кроз векове издржали све хирове историје

Фото П. Митић

У Народној библиотеци Србије отворени 56. Београдски међународни сусрети писаца

У свечаној сали Народне библиотеке Србије јуче су отворени 56. Београдски међународни сусрети писаца, на којима учествује 21 књижевник из 17 земаља.

У поздравној беседи Милован Витезовић, председник Удружења књижевника Србије је истакао:

- Кроз векове Београд је издржавао све хирове историје и сурове ћуди освајача. Историчари су утврдили да је обнављан више од 40 пута. Обнављан је и легендама и поезијом. Прва песма у његову славу, коју имамо сачувану, написана је 1433. године. У својој бурној и дуготрајној борби за ослобођење, а потом и за очување своје слободе, српски народ, немајући толике подршке у земљама слободне Европе, имао је највеће савезнике у песницима. Поменућу изабрана имена наших савезника у историјској хронологији: Гете, Грим, Пушкин, Иго, Ростан, Д`Анунцио, Брехт... И на крају 20. века, у НАТО агресији на Србију, у свом вишемесечном отпору, грађани Србије и српски песници имали су највећу подршку у Пинтеру, Хандкеу, Војновичу, Чомском, Теодоропулусу и у вама многима у свету. Добро нам дошли у Србију, земљу добрих, гостољубивих и душевних људи и искрено егзалтираних песника.

У име Министарства културе и информисања, покровитеља Сусрета, скуп је поздравио Александар Гајовић, државни секретар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Матијина заносна Реч

Овогодишњи Сусрети посвећени су јубилејима, 200 година од рођења великог америчког песника Волта Витмана и 125 година од рођења нашег великана Момчила Настасијевића, о којима је на енглеском, руском и српском, говорио Александар Петров, председник Одбора за међународну књижевну сарадњу УКС.

У име гостију учесника говорио је Иван Чаротан из Белорусије, истакавши: "Ја сам не само Белорус него и Белосрбин!" Скуп су поздравили и Драган Пурешић, заменик управника Народне библиотеке Србије и Младен Весковић, виши саветник Министарства културе, а у музичком програму учествовали су Софија Перић и Саша Перић.

Приликом сусрета са гостима скупа у Старом двору, заменик градоначелника Горан Весић је најавио формирање Легата српских писаца у Библиотеци града Београда, на предлог Александра Гаталице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације