ЛЕСКОВАЦ – Главни протагониста и продуцент филма „Краља Петар Први“ Лазар Ристовски истакао је у петак у Лесковцу, на 12. Интернационалном фестивалу филмске режије, да је овај филм, после „позива на бојкот“ многима „затворио уста“, јер је на крају у највећем делу добио позитивне критике и наишао на одушевљење публике. Филм је погледало више од 200.000 људи, а „тачка је стављена“ када је изабран да представља Србију у трци за Оскара.

Прочитајте још:
Лазар Ристовски: Ми нећемо добити Оскара, али ће филм видети велики део света

- То је нажалост унапред изгубљена трка из разноразних разлога, али ми смо ипак поносни на ту одлуку. Покушаћемо да овај наш филм види неколико хиљада чланова академије и то би било врло значајно да се деси. Као што видимо многи желе да ревидирају историју што иде, чини ми се, на штету српског народа. Ми имамо чак и ту мисију да том свету покажемо шта му је Србија значила у време Првог светског рата – рекао је Ристовски.

Његов син и редитељ филма Петар Ристовски је додао да je „Краљ Петар Први“ велике јунаке наше историје приближио публици тако што их је представио као људе од крви и меса, са својим унутрашњим превирањима и проблемима.

Прочитајте још:
Ристовски: Наш филм је победио лоша предвиђања сумњиваца


- Мислим да смо успели да донесемо искрену емоцију што је, поред свих елемената филмског спектакла, додатна вредност коју филм има. Трудио сам се да се не додворавамо свима већ да као аутори будемо поштени сами према себи и да на крају, када подвучемо црту, добијемо филм какав смо желели – додао је Петар Ристовски.

Лазар Ристовски је део и црногорске трке за Оскара јер је глумио и био копродуцент филма „Између дана и ноћи“.

- „Зилион филм“ је имао четири или пет филмова који су учествовали у тој трци што се, у овим нашим политиканстким и дневно политичким реакцијама, заборавља. Не бих рекао да нам се посрећило него ваљда и неки квалитет стоји иза тога. Постојимо 23 године и за то време смо сами или у копродуцији направили 18 играних филмова и по томе смо сигурно рекордери у Србији – закључио је Лазар Ристовски.

ХРАБАР АУТОРСКИ ФИЛМ


Лазар Ристовски каже да филм „Између дана и ноћи“ многи продуценти не би ни радили, а да је он био потребан како црногорској тако и српској кинематографији.

- То је један врло специфичан и храбар ауторски филм. У данашње време када продуценти диктирају шта ће се и како ће се радити већина њих тај филм не би ни радили. Зато што је он емотиван и отвара простор који публици није на дохват руке него је тера да се замисли и због тога сам врло срећан што сам и као глумац и као продуцент део тог филма – рекао је Лазар Ристовски.