У Културном центру у Зрењанину, 23. септембра, биће отворена интернационална изложба "Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији". Ова поставка, настала у склопу Нова фестивала који у Панчеву организује удружење "Комуник арт" већ четири године, представиће 42 аутора из 25 европских земаља.

Селектор стрип програма је Саша Ракезић, познатији као Александар Зограф, а продуцент изложбе која је прошле године представљена у склопу обележавања Године европског културног наслеђа је Снежана Ћурувија.

- Жеља нам је да покренемо низ активности како бисмо приближили културно наслеђе грађанима, подигли свест о његовом значају за друштво и унапређивали знања о богатој европској баштини - нагласила је Снежана Ћурувија, уз напомену да културно наслеђе има универзалну вредност и да је важно очувати га и пренети на будуће генерације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Расински извезао "Звуковез"

У оквиру свог визуелног програма, Нова фестивал жели да истражи теме европског културног наслеђа кроз стрип и илустрацију и ојача осећај европског идентитета кроз очи и оловке еминентних европских аутора и аутора у успону. Стрип и илустрацију, нарочито када су инспирисани чињеницама, можемо перцепирати као врло корисни едукативни алат у области историје, дидактике, политике, а комбинација текста и слике, понекад и хумористичког формата, веома је примењена широм света.

- Разгледајући бројне пристигле радове, стиче се невесела слика о Европи данас, у којој комерцијализам, конформизам цветају, присутна је избегличка криза и бројни други акутни проблеми... Уметници, као сензитивнији део друштва, осећају да је о томе потребно говорити и управо та запитаност је начин да се дође до позитивних решења, и дубљих увида, што је свакако суштина наше заједничке традиције - нагласио је Александар Зограф, селектор стрип програма.

Новински стрип и књиге стрипа су вероватно највећа и најутицајнија област иконографије у историји, са милионима засебних слика створених од 1900. и представљају доминантну графичку митологију 20. века, којој чак ни филм или телевизија не могу да парирају.

Изложба у Културном центру у Зрењанину биће доступна гледаоцима до 30. септембра.