ПРЕМИЈЕРОМ дигитално рестаурисане верзије филма "Балкански шпијун", култне драме Душана Ковачевића, којом се наш најзначајнији савремени драматичар 1984. године први пут представио и као редитељ, вечерас у 19 часова, у биоскопу "Влада Дивљан" наставља се нова сезона пројекта "ВИП Кинотека".

"Балкански шпијун" је треће Ковачевићево остварење које је сврстано у српску филмску и културну баштину, а режирао га је заједно са Божидаром Ботом Николићем (у првој сезони дигитално су рестаурисани филмови "Ко то тамо пева" и "Маратонци трче почасни круг", које је по његовом сценарију режирао Слободан Шијан).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ У ЛЕСКОВЦУ: Конференција европских редитеља

Славна биографија ове драме, антологијске приче о политичкој параноји Илије Чворовића, бившег стаљинисте и затвореника који прогања свог подстанара, започела је пре њене филмске верзије, великом премијером на сцени "Бојан Ступица" у Југословенском драмском позоришту априла 1983, у режији Душана Јовановића. У лику Илије Чворовића бриљирао је Данило Бата Стојковић, а његову жену Даницу Чворовић играла је Бранка Петрић.

- Та премијера "Балканског шпијуна" била је културни догађај, представа је доживела толики успех код критике и публике да се дешавало да је играмо и десет пута месечно - присећа се Бранка Петрић. - Мислим да је "Балкански шпијун" само у ЈДП имао више од две стотине педесет извођења, да не рачунамо гостовања по целој тадашњој Југославији. Брата Илије Чворовића Ђуру играо је Јосиф Татић, подстанара Петра Јаковљевића Стојан Дечермић, а Илијину и Даничину ћерку Соњу Чворовић играла је Сања Милосављевић. Сви смо веома волели ову представу за коју се дуго времена тражила карта више, и много смо се радовали сваком извођењу. "Балкански шпијун" је на Стеријином позорју добио награде за најбољу драму, представу, режију, а Бата Стојковић за најбољу мушку улогу.

После годину дана Ковачевић је одлучио да сними филм са новом глумачком поделом, осим Бате Стојковића који је остао у легендарном лику Илије Чворовића, а Даница Чворовић је тада припала Мири Бањац. У филмској верзији "Шпијуна" Бранка Петрић је добила улогу Новинарке.


Бата Стојковић и Звонко Лепетић у филму "Балкански шпијун" / Фото Југословенска кинотека


- Не могу да кажем да ми је било жао, заиста сам веровала да је Душко потпуно у праву, јер мислим да су Бата и Мира за филм бољи пар, и показало се да су се сјајно "потрефили". Али, из осећања према мени, Душко је за сценарио дописао нову улогу, лик Новинарке, који се у представи само помињао, а није био на сцени. Тако сам и ја доспела у филм "Балкански шпијун", захваљујући његовој нежности према мени. Али, док је трајало снимање, ми смо сигурно још сто педесет пута одиграли ову драму на сцени. За Даницу Чворовић сам добила три награде, и имала сам прилику да ту фантастичну игру с Батом Стојковићем, који је за Илију Чворовића вероватно добио двадесетак награда, лепо одживим.

Према речима Бранке Петрић, цела прича о "Балканском шпијуну" на неки начин могла би да звучи и као анегдота.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Борут Шепаровић: У социјалном дарвинизму - побеђује јачи

- Када је почео да се приказује филм, у исти мах, Душкова драма се играла на неколико београдских сцена - поред наше верзије у ЈДП, из Загреба је гостовао Фабијан Шоваговић, који је Илију Чворовића играо на сцени "Вук Караџић", а његову жену Марија Кон, док су аматери са Чукарице, такође, направили свог "Шпијуна". Мислим да је тешко и набројати ко је све у позоришту на овом нашем простору, свих ових деценија од њеног настанка режирао ову Душкову драму, јер она надилази време и стално је актуелна, што су одлике ремек-дела. То потврђује и њена нова верзија у Народном позоришту у Београду, као и филм "Балкански шпијун", који већ тридесет пет година изнова обожавају нове генерације гледалаца. Сјајно је што је он рестаурисан и што ће остати сачуван као културна баштина, и веома се радујем његовој новој премијери - истиче Бранка Петрић.


ДВЕ ЗЛАТНЕ АРЕНЕ У ПУЛИ

НА Пулском фестивалу 1984, "Балкански шпијун" (снимљен у продукцији "Унион филма"), својио је Златну арену за најбољи филм, а иста награда припала је Бати Стојковићу за најбољу улогу. Поред њега и Мире Бањац, глумачке бравуре због којих је овај филм и данас у самом врху популарности, остварили су и Звонко Лепетић у лику Ђуре, Бора Тодоровић као подстанар Петар Јаковљевић, кројач, повратник из Париза, Соња Савић која је играла ћерку. У подели су били и Миливоје Томић (доктор), Предраг Пепи Лаковић (професор), Милан Штрљић (инспектор Дражић), Велимир Бата Живојиновић (палачинкар)..., који су у својим епизодама такође остали незаборавни.