Београдска филхармонија отвара сезону #запратибетовена

Танјуг

18. 09. 2019. у 23:07

Београдска филхармонија отвара сезону #запратибетовена

Фото В. Данилов

Први концерт је из циклуса #братбетовен који се бави утицајем чувеног композитора на српске ауторе и њиховом релацијом са овим великим узором
Свечано отварање нове сезоне Београдске филхармоније под називом "#запратибетовена", биће одржано 20. септембра у Коларцу, а оркестар ће свирати дела Мокрањца, Бетовена и Малера под управом шефа-диригента Габријела Фелца.

Прочитајте још: Отворени 54.“Мокрањчеви дани“

Са оркестром наступа један од најтраженијих пијаниста света, Жан-Ефлам Бавузе

Први концерт је из циклуса #братбетовен који се бави утицајем чувеног композитора на српске ауторе и њиховом релацијом са овим великим узором.

Прочитајте још: Киша поново одлаже спектакл на Ушћу - "Дизни фантазију" Београдске филхармоније

"Желимо да овом истинском уметнику, Лудвигу ван Бетовену, искажемо дивљење. Цела сезона нашег дивног оркестра биће под овим утицајем. Код нас ћете моћи да чујете колико је појединим музичким ствараоцима било тешко да се, након мајсторове смрти, ослободе терета његовог великог умећа, и које је то понекад радикалне композиторске новине захтевало. Не треба занемарити ни Бетовенов утицај на српску културу и музику, што ћемо управо чути на отварању наше концертне сезоне", рекао је Фелц.

Концерт отвара "Лирска поема" Василија Мокрањца, једног од највећих српских симфоничара, на кога је у великој мери утицало Бетовеново стваралаштво.

Потом ће награђивани француски пијаниста Жан-Ефлам Бавузе, који ужива у плодној међународној каријери снимања и концертног извођења, свирати Бетовенов Клавирски концерт бр. 1.

Први наступ у филхармонијској сезони заокружује још један Бетовенов велики поштовалац, Густав Малер, и његов симфонијски првенац, симфонија Титан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације