Путевима великог Доситеја

Д. Бт.

среда, 18. 09. 2019. у 00:42

Путевима великог Доситеја

Управница Мирјана Драгаш Фото Доситејева задужбина

Свечано обележен јубилеј у задужбини са именом српског просветитеља

ПОВОДОМ 280 година од рођења Доситеја Обрадовића (1739-1811) и 15 година постојања задужбине са његовим именом, у уторак је у овој културној институцији приређен свечани програм. Том приликом представљена су и два издања, брошура "Београд - стопама Доситеја", у којој су обележена места где је живео и радио док је боравио у Београду, и мапа "Доситејева путовања кроз Европу".

Управница Задужбине "Доситеј Обрадовић" Мирјана Драгаш нагласила је да је програм организован у оквиру Европских дана културне баштине, јер је Доситеј био велики путник и обишао многобројне градове и крајеве у Европи.

Прочитајте још - Компромитовани Доситеј

Др Душан Иванић, председник УО Задужбине, навео је неке од најзначајнијих подухвата ове институције у протеклим годинама, као што је обнављање родне куће Доситеја у Чакову, објављивање његових сабраних дела у шест књига, организовање шест научних симпозијума и неколико округлих столова. Две објављене публикације, рекао је Иванић, представљају срећан спој културе и уметности, што је сасвим и природно јер је Доситеј увек ишао на путовања, често без обезбеђених средстава, као у неку врсту авантура. Из мапе се може видети да је боравио у Лондону, Паризу, Хамбургу, Халеу, Венецији, Трсту, Лајпцигу, Берлину, ...

У уметничком програму старе композиције извели су Милена Рајковић, виолинисткиња, и Урош Дојчиновић, гитариста, док је Рада Ђуричин читала одломке из Доситејевих дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Srboljub

18.09.2019. 02:49

Slabo mi idemo putevima velikog Dositeja. On je pre dvesta pedeset godina govorio "Knjige, knjige, braćo mila, a ne zvona i praporcu". Ali braća mila nas vratiše u 18. vek.