СВОЈУ 159. сезону Српско народно позориште у Новом Саду обележиће премијерама на драмској, балетској и оперској сцени, а колики број премијера ће бити, зависиће од финансијских могућности, рекао је у понедељак управник СНП-а др Зоран Ђерић.

Сезона на драмској сцени СНП-а започеће 27. септембра премијером представе "Смедерево 1941" списатељице и редитељке Ане Ђорђевић. Представа се реализује у сарадњи са Градом Смедеревом, а посвећена је глумцима СНП-а који су 5. јуна 1941. године изгубили живот у смедеревској експлозији муниције. Њих 17 погинуло је у возу на станици поред Смедеревске тврђаве. Први пут ће овом трагичном догађају бити посвећена позоришна представа.

Мада је раније најављивано да ће пре "Смедерева" бити изведена премијера комада "Катар", по тексту и режији Огњена Петковића, директор драме СНП-а Милован Филиповић рекао је да је погледао једну пробу и да није сигуран да ће представа бити спремна да изађе пред публику.

Поводом 70. рођендана балета СНП-а, директор Тони Ранђеловић најавио је да ће за ту прилику у марту наредне године бити припремљена "Охридска легенда" Стевана Христића, најчувеније дело српског балета. Када је о опери реч, по речима директора Александра Станкова, у току су пробе за нову поставку "Фауста" редитеља Александра Николића, како би премијерно био изведен 2. новембра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Глумци СНП љути због крађе?