Отворени 54.“Мокрањчеви дани“

Сузана М. Јовановић

15. 09. 2019. у 00:10

Отворени 54.“Мокрањчеви дани“

Фото С. М. Јовановић

Мокрањчев Неготин по 54. пут одао је пошту несресушном стваралачком опусу и личности Стевана Стојановића Мокрањца
НЕГОТИН – Мокрањчев Неготин по 54. пут одао је пошту несресушном стваралачком опусу и личности Стевана Стојановића Мокрањца, који је у граду под Буковом рођен, први пут чуо хорску песму, први пут и сам запевао у цркви Рождества Пресвете Богородице и ту и први пут стао пред хор као диригент. Отварајући 54. фестивал у славу Мокрањца, овогодишњи беседник, диригент Симфонијског оркестра и Хора РТС и уметнички директор Музичке продукције РТС, Бојан Суђић подсетио је и на брзи данашњи темпо живота који заборавља на бурни 19. век и “буђење народа” уз којем су “бокорила таква имена громадне величине у свим друштвеним областима, каква је тешко поновити и у далеко развијенијим земљама кроз стотине година.

- Шта то чини Мокрањца толико великим и његово дело толико живим и после 105 година од смрти? Чиме је заслужио да се у његову част већ 54 године одржава фестивал у Неготину, а да овај град, као ни један у Србији, бива у целини прожет музиком и духом овог великана – запитао је маестро Суђић и подсетио на Мокрањца, Корнелија Станковића, Милоја Милојевића на “модерно уметничко третирање народног духа у светлу савремених композиционих израза.

-Свака песма, од незнаног народног аутора, филтрирана и брушена небројеним певачима и појцима, кроз Мокрањца је добила свој оквир и ново рухо, у темперованом систему и маестралној хармонизацији. Мокрањац је свестан да се наша музичка традиција често не може решити дуром и молом, размишља о старим, односно грчким тонским родовима, али је решен да свету, односно Европи, представи формирану ”музикалну граматику по којој наш народ пева и свира”, све у тежњи утемељења српске уметничке музике као достојног представника српске културе, равноправне у друштву осталих европских народа. Управо у Неготину, који је тврђава прве озбиљне уметничке трансформације народног духа у Мокрањчевим композицијама које су и данас највише на репертоару свих српских хорова, верујем да смо на правом месту из кога може да потекне и ревитализација идеја које прожимају ову беседу – рекао је маестро Суђић.

И министар културе и информисања Владан Вукосављевић, отварајући 54. “Мокрањчеве дане” подсетио је дело Стевана Мокрањца “важно дело личне карте српске културе и српског народа” јер је он посегнуо снагом свог талента у корене српске културе, за српском етномузиколошком традицијом...


-Неготин је захваљујући великој личности и великом делу Стевана Стојановића Мокрањца, али не и само због тога постао и остао драматично место српске историје и српске културе. И данас када су најлепши гласови музике, региона и света дошли овде да се окупе око те стожерне личности наше културе разлога за задовољство и за славље има пуно. Педесетчетврти пут се одржава манифестација у једној културној атмосфери, ако српску културу посматрамо као континуитет од стотина и стотина година, та култура је била прекинута низом различитих дисконтинуитета, углавном наметнутих трагичним потезима историје и у свету тих чињеница и тих околности, свака она манифестација поглавито у историји културе која слави и обележава више од пет деценија заслужује дубоки наклон и велико поштовање – рекао је министар Вукосављевић.


Неготин ће у наредних седам дана угостити око хиљаду музичара, уметника, хорских певача на манифестацији која слави Мокрањца и чува његово наслеђе, истакао је и председник општине Владимир Величковић.

-Ово свето место српске културе, сваког септембра окупља уметнике, музичке ствараоце, музикологе, зналце, посетиоце, који уважавањем Фестивала изражавају своје поштовање према музичком благу које је за свог живота начинио наш знаменити суграђанин, благу које је његов родни град, Неготин, уврстио у малобројне градове српске уметничке музике– поручио је Величковић.ПЛАКЕТА

Бојану Суђићу и министру Вукосављевићу, Јованка Стефановић Станојевић, в.д. директора Дома културе “Стеван Мокрањац” и Владимир Величковић, председник општине Неготин уручили су плакете Фестивала.


ШЕСТА РУКОВЕТ

У дворишту Мокрањчеве родне куће пред његовом бистом и опеваним бадем дрветом здружени неготински и хорови учесници “Натпевавања” извели су Мокрањчеву Шесту руковет, незваничну химну Неготина. Солиста је био фантастични Љубомир Поповић, тенор, а диригент др Милоје Николић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације