86. ВУКОВ САБОР: „Тршићки дан“ у част Вујиновића

В. Митрић

14. 09. 2019. у 13:07

86. ВУКОВ САБОР: „Тршићки дан“ у част Вујиновића

Фото: В. Митрић

Завршна светковима овогодишњег Вуковог сабора је у недељу на летњој позорници, у Тршићу, крај Жеравије
У Образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу, јуче је, у оквиру програма 86. Вуковог сабора, најстарија и највеће културне манифестације код Срба, представљен зборник радова „Унутрашње путовање Јанка Вујиновића“, књижевника и писца рођеног у Брадићу, код Лознице.

У овој књизи сабрано је све што је о Вујиновићу речено на Округлом стола одржаног у Троноши 2017. године поводом обележавања јубилеја седам векова те светиње у којој је славни Вук стекао прву писменост.

На ту тему говорилу су др Миодраг МАТИЦКИ, професор др Даница Андрејевић, професор др Бошко Сувајџић, мр Марко Паовица, мр Милан Лукић и Јанко Вујиновић.Организатор је био Центар за културу „Вук Караџић“ и Библиотека Вуковог завичај.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
„РАСКОВНИК“ САБРАО БЛАГО: Одржан 86. Вуков сабор у Тршићу и Лозници

Заједничка је оцена да „Вујиновић стварајући своја велика дела, ма где живео, никад није остављао по страни завичај, већ је, вазда, из њега црпео велику инспирацију за стварање, вођен љубављу и жељом да никад не оде из Јадра, родног краја.

У наставку саборовања у Сталној постаци Миће Поповић и Вере Божичковић Поповић представљена је културно историјска баштина Котора и Херцег Новог.

У Вуковом дому културе приређен је концерт КУД „Свети Серафим Саровски“. Завршна светковима овогодишњег Вуковог сабора је у недељу на летњој позорници, у Тршићу, крај Жеравије.

Овогодишњи саборски беседник је славни наш редитељ Емир Кустурица.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације