У ЧАСТ РОДОНАЧЕЛНИКА СРПСКЕ МУЗИКЕ: У Неготину почињу 54. „Мокрањчеви дани“

С. М. Ј.

14. 09. 2019. у 11:23

У ЧАСТ РОДОНАЧЕЛНИКА СРПСКЕ МУЗИКЕ: У Неготину почињу 54. „Мокрањчеви дани“

Фото СМЈ

Фестивал ће у 17 часова у дворишту Мокрањчеве родне куће, након поздравне речи Владимира Величковића, председника општине Неготин, отворити, како се очекује, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања

У Неготину ће у суботу у част родоначелника српске музике, композитора Стевану Стојановићу Мокрањцу, по 54. пут бити отворен фестивал „Мокрањчеви дани“. Част да буде беседник Фестивала по коме се препознаје музичка сцена Србије, ове године припала је маестру Бојану Суђићу, истакнутом српском диригенту, уметничком директору Музичке продукције РТС и диригенту Симфонијског оркестра и Хора РТС.

Фестивал ће у 17 часова у дворишту Мокрањчеве родне куће, након поздравне речи Владимира Величковића, председника општине Неготин, отворити, како се очекује, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

-Уважавајући традицију и значај фестивала „Мокрањчеви дани“ програмски концепт 54. фестивала чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције - наводи селекторка Фестивала, професор др Соња Маринковић.

Прочитајте још - У Неготин стижу хорови из Амстердама Њујорка, Подгорице...

У галерији Дома културе у 18 часова биће отворена изложба графика „Отисак времена“ модерне галерије „Ликовни сусрет“ из Суботице.

Већ од 19 часова публика ће бити у прилици да чује овогодишње учеснике „Натпевавања“, круне неготинског фестивала чији је један од најважнијих задатака управо неговање хорског стваралаштва.

Фото СМЈ

У сали дома културе наступиће, том приликом, светски познати хорски ансамбли: „Корикос“ са диригентом Алеком Галамбосом, један од најистакнутијих вокалних ансамбала у Њујорку који је своју репутацију стекао наступима у престижним дворанама, Карнеги холу и Линколн центру, затим хор „Девана“ из Амстердама у Холандији, посебно формиран због учешћа на фестивалу „Мокрањчеви дани 2019“, који ће тек након Фестивала у Неготину под диригентском палицом Јулије Шћепановић наступити у Београду, Ротердаму и Амстердаму, Хор КУД „Станко Драгојевић“ из Подгорице (диригенти Илија Дапчевић и Зоја Ђуровић), ансамбл са традицијом хорског певања дугом више од 139 година, овенчан бројним међународним наградама.

Фото СМЈ

На “Натпевавању хорова” у Неготину наступиће и Градски мешовити хор „Вардар“ из Скопља у Северној Македонији, (диригент Јасмина Ђорђеска), следбеник првог градског хора у Скопљу, формираног далеке 1907. године, затим Камерни хор “Лавиринт” из Зајечара, који под управом Жељке Алексић негује вокалну музику домаћих и страних аутора различитих епоха, а остварио је до сада велики број јавних наступа и концерата у нашој земљи и иностранству и Градски мешовити хор „Абрашевић“ из Ваљева (диригент Драган Васиљевић), који ове године слави 114 година постојања и рада.

Победнички хор ће добити статуету Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митрића, и част да на наредном фестивалу приреди целовечерњи концерт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације