БЕОГРАД - Ми вероватно нећемо добити Оскара за овај филм, као што га нису добили многи српски филмови пре нас, али смо изборили шансу да "Краља Петра" види велики део света и свакако, око 4.000 чланова Америчке филмске академије, пише у ауторском тескту достављеном Тањугу Лазар Ристовски главни глумац и извршни продуцент филма "Краљ Петар Први".

Ристовски у тексту наводи да ће се "потрудити да нађе паре, и да их уложи у презентацију филма, како би свет видео право лице Србије, и како им у свести не би остала погрешна слика из Париза, на прослави стогодишњице Првог светског рата, или слика из Пољске на којој није било Србије, чију је заслужену славу узео неко други".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лазар Ристовски: "Краљ Петар Први" је холивудски спектакл

"Краљ Петар Први је филм у који смо уложили не само снагу већ и веру, јер да нисмо веровали, победили би нас мрзитељи који су били активни у својој тежњи да нас омету на нашем путу ка успеху. Ти, квази познаваоци филма, квази интелектуалци и квази познаваоци људскости и етике, а нарочито квази националсти, биће тужни јер је српски кандидат за Оскара, Краљ Петар Први" пише Ристовски.

Он у тексту подсећа да је комисија наше Академије у којој је било преко 20 еминентних и признатих филмских стваралаца из свих области; од глумаца, редитеља, сценографа, монтажера, критичара, одлучила у корист његовог филма.

"Хвала свима онима који су помогли да се овај филм сними. Целој екипи, статистима који су учествовали у филму. Захваљујем се свима , до последњег сакупљача испаљених топовских чаура. Филм је са преко 200000 гледалаца био један од најгледанијих у Србији. Тек је поцео свој интернационални зивот, а вец је освојио гран при на фестивалу у Индији, као и мноство награда на домацим фестивалима", пише Ристовски.

Према његовим речима истински херој овог филма његов син Петар, који је редитељ номинованог остварења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Краљ Петар" у трци за Оскара

"Направили смо га без мржње, као што и краљ Петар није мрзео никога. Направили смо један антиратни филм који говори о великом злу, али у исто време и о великом јунаштву и страдању српског сељака, који је знао да реч Отаџбина значи исто што и Мајка, што и Земља, што и Отац и син. Не бојим се патетике као што се нисмо бојали племените патетике ни у филму. Свака уметност мора да буде патетична и да зрачи емоцијом, јер иначе није уметност", закључује Ристовски.