СА десет гласова чланова Стручног одбора Академије филмске уметности и науке (АФУН), дебитантски филм "Краљ Петар Први", у режији Петра Ристовског, изабран је јуче за српског кандидата за 92. награду Оскар у категорији најбољег филма ван енглеског говорног подручја. Ова историјска драма неочекивано је "потукла" филмове "Шавови" Мирослава Терзића и "Делиријум тременс" Горана Марковића, који су од 21 члана СО добили по пет гласова, "Терет" Огњена Главонића (један глас), и документарно остварење "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића и "Режи" Косте Ђорђевића, који нису добили ниједан глас.

Тако су на јучерашњем тајно-јавном гласању у биоскопу "Рода", у коме су учествовали сви чланови СО (Божидар Зечевић, председник, Војкан Борисављевић, Братислав Петковић, Драган Маринковић, Дејан Зечевић, Јелена Ђокић, Томислав Гаврић, Милорад Глушица, Иван Бекјарев, др Ивана Кроња, Милан Јелић, Миленко Јеремић, Мирослав Момчиловић, Предраг Пега Поповић, Сања Илић, Вера Влајић, Жарко Драгојевић, Радослав Зеленовић, Радмила Живковић, Злата Нуманагић и Драгомир Зупанц), представници медија остали ускраћени за информацију како су они појединачно гласали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Два кандидата у трци за Оскар

И мада су сваки избор нашег кандидата за награду Оскар готово увек пратиле јавне полемике и расправе, победа филма "Краљ Петар Први" за многе је изненађујућа, имајући у виду "биографију" овог филма. Замишљен као наша историјска епопеја о Великом рату, није се прославио ни критикама, ни бројем гледалаца, а на фестивалима на којима је учествовао није добио ниједно стручно признање.

С друге стране, драма "Шавови" Мирослава Терзића на овогодишњем Берлиналу у званичном програму "Панорама" освојила је две награде - за најбољи европски филм и другу награду публике. Филм је добио још десетак награда на домаћим и међународним фестивалима, а високо признање "Шавовима" стигло је и недавно - Европска филмска академија номиновала га је за своју награду, европски Оскар 2019, међу 46 остварења из 31 земље.


Ту је и "Терет" Огњена Главонића, који је освојио награде у Кану, Москви, Лондону, Ванкуверу, Луксембургу, Сарајеву..., као и награде "Роберто Роселини" и Гран при "Саша Петровић" за режију. "Случај Макавејев или процес у биоскопској сали" Горана Радовановића тријумфовао је на Фесту, где је освојио награду "Београдски победник" за најбоље остварење у домаћој селекцији, а приказан је и на десетак светских фестивала, док је "Делиријум тременс" Горана Марковића глумцу Тихомиру Станићу донео награду за најбољу мушку улогу на Фесту и Гран при "Наис" на Филмским сусретима у Нишу.

Фото Н. Скендерија


На питање "Новости" шта су чланови СО АФУН-а оценили као адуте филма "Краљ Петар Први" да би он Србију представљао на највећем светском филмском такмичењу, др Ивана Кроња је изјавила:

- Наши критеријуми односили су се, пре свега, према добробити националне кинематографије. Не желим да се изјашњавам за које сам остварење гласала, али највише гласова је добио филм са историјском темом, снимљен са високим буџетом за наше прилике, који је у више аспеката дао неки допринос националној кинематографији, као што су сценографија, костим, глума, чак и камера - рекла је Кроња.


Генерални секретар АФУН-а Мирко Беоковић, истакао је да се ретко кад догоди да исто мишљење имају и СО и критика.

- Сваки академик има право на своје мишљење, али они никога нити "спинују", нити убеђују. С друге стране, те неке надримудраце који себи ласкају да знају шта то Американцима одговара, и који тврде да нешто знају о пласману филма, још нисам видео на делу. Јер, кад би знали шта то води до Оскара, ми бисмо већ давно то знање искористили. Али, то су само њихове претпоставке и нагађања, а правити амерички филм овде је, чак и ауторски, врло на "стакленим ногама". Мислим да тек такав филм не би имао успеха - рекао је Беоковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЈОШ ЈЕДАН СРПСКИ КАНДИДАТ ЗА ОСКАРА: И "Шавови" послали пријаву


ПРИНЦИП ДЕМОКРАТИЧНОСТИ

КРИТИЧАР Божидар Зечевић рекао је да је имао ретку прилику да аргументовано јавно каже своје мишљење о "Краљу Петру Првом" много пре него што је дошло до гласања.

- Нисам дао глас овом филму, и не мислим да ће он најбоље да заступа Србију на такмичењу за Оскар у односу на филмове који су били пријављени. Али, поштујем принцип демократичности овог гласања, и без обзира на моје лично мишљење, могу само да честитам и да тиме завршим ову причу, иако бих имао свашта да кажем о томе.

Прочитајте још - Два кандидата у трци за Оскар