Матија Бећковић, српски песник и академик добитник је највишег признања Уметничког удружења “Крајински круг”, сребрне плакете “Феликс Ромулијана”. У препуној галерији Музеја Хајдук Вељка Петровића у Неготину, Бећковић је надахнуто казивао стихове из књиге за коју је и добио ово престижно одличје, "100 мојих портрета", у издању Компаније “Новости” и за песнички опус.

-Сарађујем ја са “Крајинским кругом”. Ево чак сам и награђен – нашалио се академик Матија Бећковић и додао да је почаствован што ову награду прима у Мокрањчевом и Хајдук Вељковом Неготину.

- Поезија не сме да се одвоји од говорнога језика. Ако се одвоји постаје мртво слово на папиру – додао је песник говорећи да време поезије није прошло и да, док је ње, има наде и за овај народ.

Говорећи, како рече, стихове-портрете уместо аутобиографије, Бећковић је Неготинцима и њиховим гостима рекао и да кад већ “Европа нема алтернативе, за Србе поезија нема алтернативе”, а да је доказ за то управо и ова свечаност.

Прочитајте још - Награда "Феликс Ромулијана" Бећковићу и Ангелову

-Ви сте мене засули златницима, како је рекао Јован Дучић у једној сличној прилици. Већ сама чињеница да сам овде међу вама је једна велика радост, велико узбуђење и велика награда – рекао је љубитељима поезије у Неготину, Матија Бећковић и додао: - Некад је уметност била без алтернативе, а сада је без алтернативе једино политика. Уместо да култура реформише политику, политика реформише уметност и ликвидира културу, али без дубоког понижења и праве патње, нема ни уметности ни културе. Другим речима, маргина и беспарица могле би бити истински изазов за оне који имају шта да кажу. Добро је што немам пара јер је оно што ваља одавно остварено. Шта ће вам паре ако немате шта да кажете. И то је истовремено и порука: Не одустајте, ако сте прави, не тражите никакав изговор, ако вас је родила мајка, не предајте се, ако имате зашто да се борите. Ако сте обасјани својим даром, он ће вам показати и обасјавати пут – поручио је Бећковић у Неготину.


Матији Бећковићу сребрно одличје и плакету “Феликс Ромулијана” уручили су Владимир Величковић, председник општине Неготин и Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин. Ово највише одличје Уметничког удружења „Крајински круг“, основаног 1991. године, у којем уметност не признаје границе, понели су, између осталих, и Томислав Мијовић, Милорад Павић, Радислав Тркуља...

-Матија је неоспорно песник највишег реда, савремен и жив, али који је већ одавно постао и песничка легенда српске поезије у целини. Његов је језик отворен и бритак, а израз и исказ свеобухватан и космички. Неготин и Тимочка крајина овим чином указују част и признање академику Матији Бећковићу – рекао је књижевник Адам Пуслојић, члан жирија који је “Феликс Ромулијану” једногласног доделио Бећковићу, а у којем су и Томислав Мијовић, Драган Мраовић, Вишеслав Живановић и Драгољуб Фируловић.

Прочитајте још - МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ЗА "НОВОСТИ": Песници нису отпевали своје

Иначе, награда “Феликс Ромулијана” припала је ове године и бугарском песнику Бојану Ангелову, али ће њему награда бити уручена другом приликом. Церемонију доделе награда увеличали су и песници Адам Пуслојић, Драгољуб Фируловић, Радомир Андрић, али и Влад Чобану из Румуније, Драган Мраовић, Миљурко Вукадиновић, Вишеслав Живановић, Власта Младеновић, Дејан Мастиловић, Михајло Васиљевић...

ОМАЖ ТРКУЉИ

У знак сећања на Радислава Тркуљу, сликарског великана и једног од добитника ове награде, Матија Бећковић је у Галерији "Дародавац" у Кобишници код Неготина отворио изложбу "Тркуља и пријатељи". Промовисана је и књига песама “Омаж Тркуљи” са радовима 19 аутора и приказан филм Тање Феро “Номен ист омен”.