НАПОР да се устоличи и одржи култ једног песника кроз нова читања и промишљања његовог дела и артикулацију нових песничких гласова, прави су начин да се временом затомљена песничка енергија обнови и тако спасе све нас.

Ово је, поред осталог, приликом отварања 38. "Матићевих дана" у Ћуприји рекао управник Народне библиотеке Србије и први добитник "Матићевог шала" Ласло Блашковић.

- Додељивање награде која носи име Душана Матића, добар је начин да се одржи сећање на тако значајног писца. Значи, његово име се везује с новим песничким гласовима, који се том наградом на одређени начин и артикулишу. Друга добра ствар је што постоје нова читања његових дела, а посебно округли сто на ком се говори о његовом књижевном стваралаштву - рекао је Блашковић за "Новости".

Директорка библиотеке "Душан Матић" Љиљана Ђорђевић сматрала је да се "Матићева разноликост културног израза може посматрати као културни мозаик, композиција у којој је целокупно његово стваралаштво значајна културна вредност не само српске, већ и светске културне баштине".

Прочитајте још: Почињу „Матићеви дани“

Награда "Матићев шал", која носи име песника, романописца, есејисте, сликара, академика, професора и једног од покретача надреализма у Србији и која се додељује најбољем младом писцу до 27 година за прву објављену збирку песама, лауреату, чије име ће бити познато у петак, биће уручена 13. септембра у ћупријској библиотеци у 14 сати.