Почели „Матићеви дани“ и трајаће до 13. септембра

З. Глигоријевић

понедељак, 09. 09. 2019. у 13:55

Почели „Матићеви дани“ и трајаће до 13. септембра

Фото: З. Глигоријевић

Директорка библиотеке „Душан Матић“ Љиљана Ђорђевић сматрала је да је важност ове манифестације у очувању културне баштине и афирмацији савременог стваралаштва у култури
ЋУПРИЈА – Има томе 29 година како сам се први пут обрео у Ћуприји. Дошао сам с књижицом песама у џепу изнад срца. Књига је имала бунтовни, младалачки наслов „Црвене бригаде“, што је била моја интерпретација Елиотовог аксиома који цени да је поезија насиље над језиком. И може се рећи да је то племенито насиље – рекао је, поред осталог директор Народне библиотеке Србије и први добитник „Матићевог шала“ Ласло Блашковић, који је у галерији Установе културе у Ћуприји отворио 38. „Матићеве дане“.


Он је за „Вечерње новости“ додао да је тада био у конкуренцији са гласовитим хрватским писцем Миљенком Јерговићем и оценио да је манифестација, као и додељивање награде која носи име Душана Матића, добар начин да се одржи сећање на тако значајног писца.


- Значи, његово име се везује са новим песничким гласовима, који се том наградом на одређени начин и артикулишу. Друга добра ствар је што постоје нова читања његових дела, а посебно округли сто на коме се говори о његовом књижевном стваралаштву – рекао је Башковић за „Новости“.


Директорка библиотеке „Душан Матић“ Љиљана Ђорђевић сматрала је да је важност ове манифестације у очувању културне баштине и афирмацији савременог стваралаштва у култури. Она је и „јасни показатељ опредељења библиотеке и друштвене заједнице уопште да кроз културу и уметнички израз пошаљемо јасну поруку о важности неговања и чувања нашег културног наслеђа и сећања на појединце који су дали значајни допринос у ширењу културе“. Битно је и што се промовиу млади песници до 27 година, који се награђују „Матићевим шалом“, па им се на тај начин, оцењује директорка, „дају крила“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Почињу „Матићеви дани“


- Културне иновације темеље се на разноликости у стваралаштву и приступу култури. Матићеву разноликост културног израза можемо посматрати као културни мозаик, композицију у којој је целокупно његово стваралаштво значајна културна вредност не само српске, већ и светске културне баштине. Богатство културног изражавања Матића пренели смо и на ову манифестацију. Он је песник, романописац, есејиста, сликар, академик, професор и један од покретача надреализма у Србији – додале је директорка.


Након свечаног отварања виши научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду др Предраг Тодоровић одржао је предавање на тему „Надреализам у Србији“. У 18 сати заказано је поетско вече „Мој професор и ја“.


Последњег дана манифестације, 13. септембра, у ћупријској библиотеци је у 12 сати заказан округли сто „Душан Матић данас“, а у 14 сати биће уручена књижевна награда „Матићев шал“ за текућу годину најбољем младом писцу до 27 година за прву објављену књигу поезије у претходној години.


Фото: З. Глигоријевић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације