У Неготин стижу хорови из Амстердама Њујорка, Подгорице...

С. М. Јовановић

09. 09. 2019. у 15:38

У Неготин стижу хорови из Амстердама Њујорка, Подгорице...

Са прошлогодишњих "Мокрањчевих дана" / Фото: С. М. Јовановић

Богат програм 54. Међународног фестивала "Мокрањчеви дани" у Неготину. Пред публиком Јован Маљоковић, Дечји хор "Радост" из Москве... У трци за награду "Мокрањац" шест хорова

ОВОГОДИШЊИ фестивал "Мокрањчеви дани" у Неготину, који се 54. пут организује у славу највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, одржаће се од 14. до 20. септембра уз учешће бројних домаћих и иностраних ансамбала.

Како су најавили организатори, фестивал ће прогласити отвореним министар за културу Владан Вукосављевић, а своју беседу имаће и диригент Бојан Суђић. После церемоније у дворишту композиторове родне куће, почеће традиционални програм "Натпевавање хорова", на којем ће се за статуету "Стевана Мокрањца" надметати хорови "Корикос" из Њујорка (диригент Алеком Галамбосом), "Девана" из Амстердама (диригент Јулија Шћепановић), КУД "Станко Драгојевић" из Подгорице (диригенти Илија Дапчевић и Зоја Ђуровић), Градски мешовити хор "Вардар" из Скопља (диригент мр Јасмина Ђорђеска), Камерни хор "Лавиринт" из Зајечар (диригент Жељка Алексић (, и Градски мешовити хор "Абрашевић" из Ваљева (под управом Драгана Васиљевића).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАЈАВЉЕН 86. ВУКОВ САБОР: Кустурица у улози беседника

За 15. септембар заказан је програм "Запреплетум Расплепетум", са мецосопранисткињом Драганом Поповић и тенором Љубомиром Поповићем, уз клавирску пратњу Милана Шуменковића, којим се обележава деценија од смрти Константина Бабића. Вече касније наступиће Јован Маљоковић и "Балкан салса бенд", а 17. септембра пред публиком ће бити Дечји хор "Радост" из Москве, под управом Јекатерине Александровне Дунајеве. Ту је и Хор "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина, победник "натпевавања" 2017, а већ сада влада велико интересовање и за мјузикл "Чикаго", у режији Кокана Младеновића, којим на фестивалу гостује Позориште на Теразијама из Београда.

Последње две фестивалске вечери обележиће наступи Београдског камерног оркестра "Љубица Марић" под управом Радета Пејчића ("Црна Горо"), и Хора и Симфонијског оркестра РТС -а, са концертом "Мокрањац и Моцарт".

Богат програм 54. "Мокрањчевих дана" употпуниће и Хор Vox Dunaris из Турну Северинa (Румунија) са диригенткињом Виорел Дорин Балом, наступи чембалисткињe Светланe Стојановић Кутлаче, а наступиће и професори неготинске Уметничке школе "Стеван Мокрањац" - Стефан Николић (хармоника) и Весна Гарабантин (виолончело), као и Градско певачко друштво "Стеван Мокрањац" из Зајечара, под управом Маје Миленковић.


НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

У МОКРАЊУ, селу порекла Мокрањчеве породице, по којем се композитор и назвао, у недељу, 15. септембра, биће одржан програм "Нити традиције" у оквиру којег ће наступити КУД "Мокрањац" из Мокрања и Ансамбл народних песама и игара "Властимир Павловић Царевац" из Великог Градишта. У мокрањској цркви концерт ће приредити и Камерни мешовити хор Музичке школе "Мокрањац" из Београда, под управом Милице Ђокић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОРТРЕТИ "ГАЛЕРИЈЕ БЕСМРТНИХ": Великани позоришта путују Србијом

МОМЧИЛО АГА МОКРАЊАЦ

У ПРАТЕЋЕМ програму биће отворена изложба "Момчило Ст. Мокрањац, хемичар, професор, токсиколог", поводом 120 година од рођења овог великана у фармацији, сина Стевана Мокрањца, од милоште званог Ага. Изложбу 16. септембра организују Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, Музеј Крајине у Неготину и овдашњи Дом културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

неготинац

09.09.2019. 17:36

Дођите у Неготин за време трајања "Мокрањчавих дана" и уживајте у једној од најстаријих и најквалитетнијих манифестација у Србији.Добродошли.