Почињу „Матићеви дани“

Р. Р.

09. 09. 2019. у 08:12

Почињу „Матићеви дани“
Данас у Ћуприји свечано почиње традиционална манифестација 38. "Матићеви дани". У Музеју Horeum Margi Ravno вечерас ће бити отворена и изложба уметничких дела приспелих на конкурс "Матићу у част"

ТРАДИЦИОНАЛНА књижевна манифестација, 38. "Матићеви дани", посвећена великану српске књижевности, надреалисти, есејисти, академику и дипломати Душану Матићу (1898-1980), свечано ће бити отворена данас, у његовом родном граду Ћуприји.

Програм почиње у Галерији Установе културе "Синђелић", а отвориће је управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић. О значају и утицају књижевне награде "Матићев шал" на стваралаштво некадашњих лауреата ове награде, говориће њени претходни добитници. Виши научни сарадник Института за књижевност и уметност Београд, др Предраг Тодоровић, одржаће предавање "Надреализам у Србији", а биће одржано и "Поетско вече - надреализам на делу".

У Музеју Horeum Margi Ravno вечерас ће бити отворена и изложба уметничких дела приспелих на конкурс "Матићу у част", а ту су и други програми - музичко поетско вече са Небојшом Миловановићем, "Душан Матић школама у походе", предавање за младе "Матић и млади", Поетско вече "Теку реке", Концерт класичне музике Милош Вуковић...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Балкан из женског угла

Централни део манифестације је 13. септембра, на дан Матићевог рођења, када ће се у Народној библиотеци, у његовој родној кући, одржати научни скуп "Душан Матић данас". Учесници су критичар Гојко Божовић, професори Предраг Јашовић, Гојко Тешић, Даница Пејовић, Немања Вељовић Суброса...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације