Богдановићева Рајска лествица

Јл. Б.

06. 09. 2019. у 17:15

Богдановићева Рајска лествица

Димитрије Богдановић / Фото САНУ

Књига "Scala paradisi: академику Димитрију Богдановићу у спомен: 1986-2016" представљена је у свечаној сали Српске академије наука и уметности

КЊИГА "Scala paradisi: академику Димитрију Богдановићу у спомен: 1986-2016" представљена је у свечаној сали Српске академије наука и уметности. Први наслов недавно основане едиције "Словенски и српски средњи век" посвећен је управо Богдановићу, а поводом обележавања три деценије од упокојења. Зборник радова, чији наслов значи "Рајска лествица", обухвата 25 текстова на пет језика уз ликовне прилоге, Богдановићеве фотографије и приказе његових рукописа.

- Прва целина, насловљена "Језик, књижевност и рукописно наслеђе", садржи 22 студије које из различитих углова истражују и тумаче средњовековну словенску писменост. Радови на изврстан начин осветљавају ширину знања и интересовања академика Богдановића - каже уредник едиције Јасмина Грковић Мејџор.

Зборник нуди нове радове које су приложили угледни научници из Бугарске, Русије, Литваније, Пољске, Италије, Грчке, Аустрије и Србије. Један од уредника зборника Татјана Суботин Голубовић, објаснила је да су неки од аутора лично познавали Богдановића, али да су сарађивали и са млађим колегама.

Прочитајте још - Галерија САНУ: Љубина дела у својој кући

- Са намером или без ње, нисмо склони честом помињању заслужних претходника. Димитрија Богдановића, који је био историчар српске духовне културе и књижевности средњег века, красило је више природно уједињених даровитости које је окретао на осунчану српску страну. Богдановићево дело живи и у изворном облику, као и у радовима његових следбеника. Посебна је част што смо о Димитрију Богдановићу говорили пред његовом супругом и ћерком - закључио је директор Библиотеке САНУ Миро Вуксановић.

Део књиге, под насловом "Сећања", чине три мемоарска текста који су срочили Богдановићеви блиски пријатељи Владета Јеротић, Красимир Станчев и Димитрије Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације