УВОЂЕЊЕМ новог нетакмичарског програма "Друга сцена" и именовањем младе београдске критичарке Ивоне Јањић за помоћника актуелном селектору Светиславу Јованову, започете су припреме за 65. Стеријино позорје које ће бити одржано крајем маја наредне године.

Ову вест новинарима у Новом Саду је саопштио Горан Ибрајтер, уредник овог угледног фестивала, а селектор Јованов је изнео уверење да фестивал који не напредује и не уводи новине, не стагнира већ се креће - унатраг.

- У другој години мог селекторског мандата увешћемо неколико програмских промена, а прва је нетакмичарски програм "Друга сцена". Мото овог "оф програма" гласиће: инвенција уместо кохеренције - казао је Јованов.

Селекторка тог програма биће Ивона Јањић, коју су на то место, као и за помоћника Јованову, именовали Дирекција и Управни одбор фестивала. Она ће у овом другом својству сарађивати са Јовановим и у главном програму, што, како је Јованов оценио, представља кадровско отварање Позорја према млађим снагама које могу да обогате овај фестивал и омогуће му да иде у корак с временом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ: "Хасанагиница" испред свих


- "Друга сцена" биће посвећена представама које доносе иновативна читања различитих врста драмског или вербалног предлошка, било да се та иновативност односи на драмски текст или на другачији уметнички израз - најавила је Јањићева.


ДОМАЋИ ТЕКСТ

НОВОСТ је и то да победнички текст управо расписаног Стеријиног конкурса за најбољи домаћи драмски текст, неће бити постављен на позоришној сцени већ наредне године, него 2021, када ће Нови Сад промовисати своју титулу Европска престоница културе.