ПОВОДОМ обнове Трга републике, национални театар у Београду обележиће овај догађај музичко-сценским и мултимедијалним спектаклом на отвореном - "Позориште на Тргу - портал ка вековима" 8. септембра, најавили су на конференцији за новинаре заменик градоначелника Београда Горан Весић, управница НП Ивана Вујић Коминац, директорка ансамбла Опере НП Јасмина Трумбеташ Петровић, и директор ансамбла Балета Константин Костјуков.

У програму ће учествовати око 300 уметника ове куће, а, према речима Весића, реконструкција трга имала је за циљ да он буде и место на којем ће се дешавати културни догађаји, и да национални театар добије трећу сцену на отвореном.

Како је изјавила управница НП, ова установа културе радо је прихватила да учествује у прослави обновљеног трга на којем се налази наша историја, а централни део програма почеће у 20 часова, мапираним пројекцијама на фасадама позоришта. Тиме ће се оживети архитектура Трга републике и представити процес реконструкције и развоја Београда од изградње националног театра 1868. године, па све до данашњег изгледа трга као места сусрета, нове амбијенталне сцене и културног језгра Београда.

Пола сата касније, испред главног улаза у зграду националног театра биће одржан гала концерт, на којем ће наступити прваци, солисти, Оркестар и Хор Опере Народног позоришта. Диригенти су Дејан Савић, Ђорђе Павловић и Ђорђе Станковић, а редитељ je Ивана Вујић.

После овог музичког догађаја (од 22.00 до 22.20), испред главног улаза зграде Народног позоришта и споменика Kнезу Михаилу публика ће моћи да ужива у ревији позоришних костима, а завршетак прославе резервисан је за извођење култног балета "Kо то тамо пева". Представа, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог чувеног филма Душана Kовачевића, на музику Вокија Kостића, и у кореографији и режији Сташе Зуровца, заказан је на Тргу републике у 22.30, код дрвореда према Kоларчевој улици.

"Ко то тамо пева" Фото НП


- Наступићемо са нашом најбољом балетском игром, представом "Ко то тамо пева", и надам се да ће Београђани бити задовољни - рекао је Костјуков, који је, као и Јасмина Трумбеташ Петровић, изразио задовољство што нациoнални театар има прилику да се представи и једним мултимедијалним пројектом на отвореном, и што је тај програм проистекао из сарадње са градском влашћу.

У оквиру спектакла који се организује као целодневни културни догађај који почиње у 11 часова, публика ће бити у прилици да ужива и у другим занимљивим програмима - променадном концерту српско-јапанског пријатељства, "Најлепшим српским бајкама за децу", "Циркусу историје", џезу и ауторској музици, као и интерактивној оперској представи за децу и омладину "Бастијен и Бастијена" Волфганга Амадеуса Моцарта, у продукцији Народног позоришта.

"Бастијен и Бастијена" Фото НП


ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

ОД 17 часова до поноћи, као део пратећег програма, у Музеју Народног позоришта моћи ће да се погледа изложба "Почеци позоришног живота у Кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду", ауторке Јелице Стевановић.

Ивана Вујић, Горан Весић, Јасмина Трумбеташ Петровић и Константин Костјуков Фото Беоинфо