ИЗДАВАЧКОЈ кући Booka, која објављује дела Мишела Уелбека, на српском језику, блокирано је свако будуће плаћено оглашавање на свим "Фејсбук" и "Инстаграм" страницама. Наиме, објава на налогу власника ове издавачке куће Ивана Бевца, из априла, са цитатом из Уелбекове књиге "Серотонин", била је окидач да му једна од највећих социјалних интернет мрежа трајно забрани рекламирање и промовисање.

Забрана се односи на његов приватни профил, као и странице издавачке куће Booka и једног бесплатног магазина. На свима њима Бевц има око 90.000 пратилаца.

- И раније смо објављивали делове из разних Уелбекових књига, али нас је "Фејсбук", када смо желели да платимо, како би објава доспела до ширег броја људи, обавештавао да цитати не одговарају његовим стандардима - каже, за "Новости", Иван Бевц, који је био вољан да плаћа како би стигао до што ширег аудиторијума. - Они су објаву Уелбековог цитата означили као проблематичну, а добили смо кратко објашњење да су прекршена правила о оглашавању.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Француски медији о изостанку Уелбека: Драма као из романа


У цитату нема псовки или помињања тероризма, истиче Бевц, те да се кршење правила оглашавања може односити на било шта:

- Изгледа да је рачунар пронашао нешто спорно, а заиста не могу да схватим шта. Покушаваћу да контактирам са неким људским бићем у "Фејсбуку", јер смо до сада наилазили на зид аутоматских роботских одговора. Свака мислећа особа би схватила да ово нема смисла јер је у цитату изнесен филозофски став једног великог европског интелектуалца.

ПОШТОВАНО АУТОРСТВО

САГОВОРНИК "Новости" уверен је да Уелбек и његов тим нису "умешали своје прсте" због евентуалног кршења ауторских права. Booka, као издавач има право да пушта цитате из књига до одређене мере, а они воде рачуна да је не прекораче, тврди Бевц.