Прогањани због писма

С. ГРЕГОВИЋ

понедељак, 02. 09. 2019. у 20:05

Прогањани због писма

"Дивошево јеванђеље" / Фото Промо

Причом о Дивошевом четворојеванђељу у Будви почела смотра "Ћирилицом". Безумни напади на ћирилицу трају и данас. У уторак вече промоција издања "Новости," "Ћирилични натписи на стећцима"

НА каменом тргу између цркава у старој Будви првог дана септембра почео је, трећи по реду, књижевни фестивал "Ћирилицом". Поздрављајући учеснике фестивала и бројне посетиоце, градоначелник Будве Марко Бато Царевић је подвукао да је реч о великој манифестацији културе која је окупила писце, песнике, есејисте и лингвисте, а који ће пуних петнаест дана говорити на различите теме.

Главна тема прве фестивалске вечери било је Дивошево четворојеванђеље.

- Јеванђеље, које се чува у Цетињском манастиру, писано је 1330. године за српског племића Дивоша Тихорновића, на пергаменту. Садржи 186 листова, са 22 реда по страници - казала је др Милена Мартиновић.

Дивошево јеванђеље, по речима др Виктора Савића, старије је од Мирослављевог јеванђеља и спада у групу босанско-хумских и српско-славенских изузетно важних културних подухвата. Претпоставља се да га је писао Манојло Грк у Котору.

Уважени владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је први говорио о фестивалу и Дивошевом четворојеванђељу, казао је да је ћирилично слово "христолико" и да су "кроз бурну прошлост они који су ово писмо славили чешће били прогањани него слављени".

- Безумни напади на ћирилицу трају и данас, а будвански фестивал је најбоља потврда да се оно поштује, чува и негује, упркос притисцима - поручио је владика Јоаникије.

Књига Горана Комара

Вечерас ће на поменутом будванском тргу бити представљена књига "Ћирилични натписи на стећцима", аутора Горана Комара, чији су издавачи "Штампар Макарије" и Компанија "Новости". Ове две куће су и добитници плакете за Издавачки подухват године, на протеклом Међународном сајму "Трг од књиге" у Херцег Новом. Уз аутора, о књизи ће говорити песник Радомир Уљаревић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Књижевни фестивал у Будви: Писменост у Словена почела ћирилицом

"Ћирилични натписи на стећцима" је неспорно најобимнији зборник старих ћириличних натписа на Балкану, урађен до данас. Горан Комар је ишао од села до села, од гробља до гробља по Црној Гори, БиХ и Србији и сакупио мноштво података током истраживања које је трајало 15 година. На већини гробаља пронађени су темељи или остаци православних цркава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БОГАТ ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ": Представљање Амфилохијевих дела

ТЕМАТСКЕ ВЕЧЕРИ

ФЕСТИВАЛ "Ћирилицом" организују Удружење издавача и књижара Црне Горе и Народна библиотека Будве. До 15. септембра биће организоване различите тематске вечери и представљена бројна значајна дела, попут едиције "10 векова српске књижевности", као и "Паштровске исправе" и Которски мисал, који је латинични споменик културе највишег реда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације