УГЛЕДНИ песник, есејиста и романописац Срба Игњатовић, иначе својевремено председник Удружења књижевника Србије, упутио је писмо Управном одбору ове асоцијације писаца поводом несвакидашњег случаја са објављивањем његовог новог романа "Лет господина Стајница". Ову књигу, јула прошле године, прихватио је да објави Дејан Мастиловић, власник и директор издавачке куће "Филип Вишњић", али...

- У међувремену сам од Мастиловића слушао разне приче и измишљотине, да бих коначно, детективским методама, утврдио следеће: Мастиловић је роман штампао дигиталном штампом у тридесетак примерака које је разделио, и о чему ме није обавестио. На том "издању" је као штампар назначен "Арт принт" из Новог Сада, а као тираж 500 примерака. Из дописа који ми је послао "Арт принт" може се видети да о штампи моје књиге никада није било ни речи и да Мастиловића туже јер их је, како дословно пише, опљачкао. Следи да је у случају моје књиге реч о превари и фалсификату издавача - наводи Игњатовић.

Прочитајте још - Срба Игњатовић : Довијања су наш национални спорт

Шест обавезних примерака тог фантомског издања Мастиловић је доставио Народној библиотеци Србије, те је књига каталогизована и, како стоји на сајту, у читаоници доступна.

- Следи да сам овим спречен да књигу, премијерно, дам ма ком правом издавачу - а као колега не треба да вам објашњавам шта овај пример "књигоубиства" по аутора и његово дело значи. Довољно је да размислите о последицама - да се тако шта вама десило - поручио је Игњатовић, истичући да су слично искуство са истим издавачем имали Мићо Цвијетић и још неки писци.

Позивајући се на недавни закључак Надзорног одбора УКС, којим је заменик председника овог тела Дејан Мастиловић посебно задужен за рад Економског савета УКС, Игњатовић у писму наводи:

- Невероватан човек, на невероватном месту! Сматрам да је у светлу свега што сам навео Управни одбор дужан да у интересу УКС, водећи рачуна о угледу Удружења, начину рада и одговорности пред културном јавношћу, као и пред властитим чланством, размотри све могуће негативне ефекте и последице, те да заузме јасан став о тзв. пословним људима попут Мастиловића, њиховој улози у раду УКС, издаваштву, односно етичности и одговорности као незаобилазним принципима.


НЕМА ВРЕМЕНА...

ЖЕЛЕЋИ да чујемо и другу страну јуче смо Дејану Мастиловићу послали СМС поруку. Најпре смо добили одговор да ће данас пружити своје виђење овог случаја, а затим је стигла порука да иде у Румунију и да се "нема када дописивати".