Гран при Тихомиру Станићу

Д. АЛИХОЏИЋ

31. 08. 2019. у 00:44

Гран при Тихомиру Станићу

Тихомир Станић

Уручењем награда завршени традиционални 54. Филмски сусрети у Нишу. "Царица Теодора" Наташи Нинковић, "Цар Константин" Сергеју Трифуновићу

ДОДЕЛОМ глумачких награда завршени су овогодишњи Филмски сусрети у Нишу, а жири, којим је председавала Нела Михајловић, одлучио је да Гран при Наиса припадне Тихомиру Станићу за улогу у филму "Делиријум тременс". Глумици Наташи Нинковић додељена је награда "Царица Теодора" за најбољу женску улогу на фестивалу, а Сергеју Трифуновићу је припао "Цар Константин" за најбољу мушку улогу.

Главну фестивалску награду глумцу Тихомиру Станићу уручила је Нела Михајловић, која је оценила да је "својом јединственом игром успео да прикаже сјај и беду глумачког посла и да направи посвету једном великом глумцу".

- На почетку вам преносим поздрав од глумачког детета Горана Марковића. Овај филм смо посветили нашем великом пријатељу и глумцу Предрагу Ејдусу. Да бисмо могли да стварамо, треба и да преживимо, а живота нам нема без воде и ваздуха. Зато ја ову награду посвећујем становницима села Ракита, које сам посетио данас, који се боре за будућности. У име моје деце Милене и Софије и ваше деце, јер се ради о њиховој будућност, упућујем молбу и апел - сачувајмо реке Старе планине - навео је Станић.

Члан жирија Горан Радаковић, образлажући одлуку да награду "Царица Теодора" понесе глумица Наташа Нинковић, навео је да је она "глумица раскошног дара која је дубоко, снажно и емотивно одиграла бол и рањивост једне усамљене жене".

- Данашњи дан и ова ноћ је за мене посебна и не верујем у случајности па ћу вам рећи следеће. Ову награду су ми доделиле колеге и хвала им на томе. Председница жирија је мој класић и кума Нела Михајловић, па би неко помислио да је намештена. И "Константин" је мој класни друг, а наш класни други класни друг Војин Ћетковић вечерас се налази у Требињу, у граду у коме сам ја рођена, и посвећује вече раду и делу једног другог нашег класног друга, и слави његово рођење пре тачно 50 година. Тај човек нас је спојио вечерас, и коме ја посвећујем ову награду и ово вече, и који је обележио ваш и наш живот и живот овог фестивала, а то је Небојша Глоговац - емотивно се обратила публици награђена глумица.

Тихомир Станић Фото Д. Алихоџић

За добитника награде "Цар Константин", чланица жирија Тијана Алексић је навела да нам је "сведено и раскошно дочарао сву рањивост човека који се безуспешно бори за љубав".

- Ово је моја прва награда на Филмским сусретима у Нишу. Ово ми је најдражи филм који сам радио. Ја сам хтео да ову награду посветим човеку који има три "Цара Константина", зато што је био наш класни колега, и што је био мој идол у животу и на сцени. Небојша, сине, пола века Глоговца није мало и, наравно, хвала вама који сте ту и због којих овај фестивал постоји и чините га таквим какав јесте - казао је Трифуновић.

Традиционални 54. Филмски сусрети су се завршили спектакуларним ватрометом с Тврђаве.


Наташа Нинковић Фото Д. Алихоџић


Сергеј Трифуновић Фото Д. Алихоџић

НАГРАДЕ

ПОВЕЉЕ за изузетну женску и мушку улогу добили су Снежана Богдановић (на слици) и Марко Бачевић за улоге у филму "Шавови". За епизодне улоге анграђени су Весна Чипчић и Радован Вујовић, а за дебитантску уллогу Милан Колак. Специјалне награде добили су Иван Вујић, Леони Лучан и Наташа Перић, а награда "Милорад Мандић Манда" припала је Власти Велисављевићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације