Књижевни фестивал у Будви: Писменост у Словена почела ћирилицом

М. СЕКУЛОВИЋ

петак, 30. 08. 2019. у 23:05

Књижевни фестивал у Будви: Писменост у Словена почела ћирилицом

Матија Бећковић / Фото Новости

У Будви почиње Трећи књижевни фестивал „Ћирилицом“. Наша вуковска традиција само је делић онога што чувамо као ћирилично предање, најавио је организатор Радомир Уљаревић

- Христијанизована писменост у Словена почиње ћирилицом. Та је писменост створила културу, створила књижевност пред којом се кроз времена клањају културни народи. Реч је о континуитету наше културе, иако се каткад заборавимо и имамо у виду тек двовековне вуковске парадигме; а наша вуковска традиција само је делић онога што чувамо као ћирилично предање.


Овако је Трећи књижевни фестивал ‘’Ћирилицом’’, који ће у недељу почети у Будви и трајати две недеље, у име Удружења издавача и књижара Црне Горе најавио Радомир Уљаревић, чије је Удружење са ЈУ Народна библиотека Будве организатор ‘’Ћирилице’’, чије је одржаваје прошле године изазвало бес црногорских националистакоји су покушали да спрече долазак и беседу академика Матије Бећковића у чему нису успели.


- У оквиру Фестивала представиће се нешто од те књижевности и писмености како би се увидео тај хиљадугодишњи књижевноисторијски континуитет, казао је Уљаревић говорећи о концепту фестивала.


- Представићемо Дивошево четворојеванђеље и едицију 10 векова српске књижевности, као и Паштровске исправе и Которски мисал који је латинични споменик културе највишег реда. Тиме желимо да покажемо како се додирују и прожимају различите културе, како су ћирилица и латиница несметано коегзистирале пре хиљаду година, и јасно ће се видети да је искључивост и нетолеранција новијег датума. Ваља заштити, разуме се, и српско културно благо настало на латиници, али и друге драгоцене латиничне рукописе какав је Которски мисал. На фестивалу ће бити представљена и енциклопедијска монографија Ћирилични натписи на стећцима, на 1200 страница, која потврђује ћириличну утемељеност наше цултуре, казао је Уљаревић, говорећи о Фестивалу чији програм ће почињати у 21 сат на Тргу између цркава у Будви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tomik Mikov

31.08.2019. 08:07

da djeca Srbske nacionalnosti i svaka druga koja hoce uce srpski jezik.a ovih ostalih Crnogoraca neka uce radi mene arapski..sutra ce se biti oni po glavi sto im djeca nisu opismenjena..i nemogu dalje od pg ici u svet.