- Христијанизована писменост у Словена почиње ћирилицом. Та је писменост створила културу, створила књижевност пред којом се кроз времена клањају културни народи. Реч је о континуитету наше културе, иако се каткад заборавимо и имамо у виду тек двовековне вуковске парадигме; а наша вуковска традиција само је делић онога што чувамо као ћирилично предање.


Овако је Трећи књижевни фестивал ‘’Ћирилицом’’, који ће у недељу почети у Будви и трајати две недеље, у име Удружења издавача и књижара Црне Горе најавио Радомир Уљаревић, чије је Удружење са ЈУ Народна библиотека Будве организатор ‘’Ћирилице’’, чије је одржаваје прошле године изазвало бес црногорских националистакоји су покушали да спрече долазак и беседу академика Матије Бећковића у чему нису успели.


- У оквиру Фестивала представиће се нешто од те књижевности и писмености како би се увидео тај хиљадугодишњи књижевноисторијски континуитет, казао је Уљаревић говорећи о концепту фестивала.


- Представићемо Дивошево четворојеванђеље и едицију 10 векова српске књижевности, као и Паштровске исправе и Которски мисал који је латинични споменик културе највишег реда. Тиме желимо да покажемо како се додирују и прожимају различите културе, како су ћирилица и латиница несметано коегзистирале пре хиљаду година, и јасно ће се видети да је искључивост и нетолеранција новијег датума. Ваља заштити, разуме се, и српско културно благо настало на латиници, али и друге драгоцене латиничне рукописе какав је Которски мисал. На фестивалу ће бити представљена и енциклопедијска монографија Ћирилични натписи на стећцима, на 1200 страница, која потврђује ћириличну утемељеност наше цултуре, казао је Уљаревић, говорећи о Фестивалу чији програм ће почињати у 21 сат на Тргу између цркава у Будви.