НОВОСТИ САЗНАЈУ: Са Коштаном у нову зграду

Јелена СТОЈКОВИЋ

30. 08. 2019. у 11:02

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Са Коштаном у нову зграду
Зграда позоришта "Бора Станковић" у Врању, како "Новости" сазнају", биће обновљена до краја октобра

ЗГРАДА позоришта "Бора Станковић" у Врању, како "Новости" сазнају", биће обновљена до краја октобра. Док се грађевински радови ближе крају интензивно се ради на припреми свечаности отварања нове зграде, као и традиционалних "Бориних позоришних дана".

Оперска представа "Коштана", редитеља Југа Радивојевића који је прва искуства стекао управо у овом граду, званично ће означити почетак рада 21. октобра у новој згради за коју се каже да је најсавременије позориште у Србији.

Ненад Јовић, директор врањског театра, каже да ће по протоколу на коме се још увек ради позориште почети са радом 21. октобра када ће на црвени тепих стати глумачки ансамбл опере "Коштана".

То је представа којом се враћамо на велику вечерњу сцену. Задовољство ми је што ће врањска публика бити у прилици да први пут погледа у нашем граду оперску представу - каже Јовић.

Након тога позоришни празник се наставља традиционалним Бориним позоришним данима који се одржавају од 23. до 29. октобра.

- Најбоље и најнаграђиваније представе у Србији учествују на овогодишњем фестивалу, а традиционално фестивал ће отворити наша представа "Нечиста крв", на чијој припреми ради глумачки ансамбл - каже Јовић.

Прочитајте још - Позориште Бора Станковић чека Владу

Овогодишњи Борини позоришни дани вратиће стари сјај глумачким свечаностима, који су чинили да сваког октобра Врање буде престоница позоришне уметности.

Позориште "Бора Станковић", готово је нестало у пламену подметнугог пожара јула 2012. године. Иако је исте године почела његова обнова, изградњу је пратило много проблема, у једном тренутку се чак и размишљало да се зграда до темеља сруши и поново гради. Проблем је настао и када је један од извођача уградио оплатол, па је деконтаминација коштала 60 милиона динара. Данас здрада има више квадрата јер је искоришћен подрумски простор где ће бити кабаре, затим мала сцена и велика вечерња сцена. Новина је да се ради на набавци опреме па ће зграда позоришти бити и биоскоп истовремено.


ГЛАС УМЕТНОСТИ

КАО што је гласио један од слогана "Бориних позоришних дана" "да уметност не заћути", врањски ансамбл је одржавао позоришни живот неуморно играјући на алтернативним сценама у Дому војске и Омладинском културном центру. Припала су им и бројна признања на домаћим и међународним фестивалима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације