СВОЈОМ улогом војника и сељака из народа Животе, Радован Вујовић је у филму "Краљ Петар Први" Петра Ристовског одушевио нишку публику, која га је у жестокој конкуренцији прогласила за глумца вечери. Радован каже да се публици допало то што је он представник народа и наше историје на коју смо сви поносни.

Вујовићу су "Филмски сусрети" талични јер је прошле године за улогу у филму "Изгредници" Дејана Зечевића освојио Цара Константина, главну награду за мушку улогу.

- Лик Животе је заокружен и карактеристичан. Он је лик обичног српског сељака, војника који се без дилеме и роптања се жртвује за своју земљу. То је човек који није образован ни богат, али је бистар, промућуран, издржљив, јак, снажан. То су особине нашег српског народа - каже Вујовић.

Глумац нам открива да је узоре за ову улогу тражио у својим прецима:

Прочитајте још - Радован Вујовић: Два Србина, три мишљења


- Ја сам из Ужица, у неку руку српски сељак, и виђао сам такве људе у свом животу, и свако од нас то носи у себи. Мени је било велико задовољство да играм тај лик.

Вујовић не крије што је у конкуренцији Лазара Ристовског и других глумачких имена успео да понесе титулу глумца вечери.

- После овог филма мени ће свако снимање бити као рад у канцеларији. Замислите да ми је први дан снимања био на минус 17 степени у снегу по појаса на Старој планини. Искусили смо само делић тога што су наши преци прошли, и то нам је помогло да будемо аутентични и да публика то препозна.

Аплауз публике након пројекције филма то је и доказао, али Вујовић примећује да се фестивал много променио од 2002. године, када је на њему први пут учествовао са студентским филмом "Добро позната ствар".

- Драго ми је што се фестивал "вратио" у хотел "Амбасадор", али ми недостаје атмосфера каква је била пре скоро две деценије. После сваке вечери је било велико дружење, ишло се у кафану, било је музике. Сада тога више нема и то је нешто што ми недостаје, тај некадашњи нишки дух фестивала - каже наш саговорник, који тренутно паралелно ради на представи у театру "На брду" и припрема се за снимање филма Дарка Бајића, али није могао да нам открива детаље.


ПОМОЋ ВОЈСКЕ


ДРУГЕ фестивалске вечери Лазар Ристовски је имао два филма јер је поред "Краља Петра Првог" приказано и хрватско-српско остварење "Која је ово држава". Ристовски се захвалио војсци Србије и генералу Симовићу који су дали огроман допринос снимању филма "Краљ Петар", и истакао да су имали помоћ и полиције и многих других из државних служби.