ДУГЕ колоне туриста које се овог лета, макар само на дан, сливају на Брионе - на мапи обиласка обавезно заокружују једно здање, на чијој фасади је плочица са натписом Фото-изложба "Јосип Броз Тито". Предвођени водичем и заставицом своје земље, млади Немци, Италијани, Шпанци, Пољаци, заинтересовано загледају фотографије великог формата и на њима препознају нека славна лица која су за њих већ историја. Да је човек у чијем су друштву "велика фаца" наслућују по свему: од људи којима је окружен, ексклузивног амбијента, богатства, до супериорне лежерности коју је непогрешиво ухватио објектив фото-апарата.


Доживотни председник Југославије, "отац свих народа и народности", један од оснивача Покрета несврстаних, први пут је посетио Брионе 1947, а шест година касније "Бијела вила" постала је његова службена резиденција. Проводио је овде четири-пет месеци годишње, примао најзначајније државнике свога доба, најлепше светске глумице, доносио важне одлуке. Сви они одавде су одлазили фасцинирани: социјалистички вођа им је пружао гостопримство у прелепом резервату природе, у коме су слободно шетали слонови, жирафе, јелени, зечеви. Ако су у оваквом рају живеле егзотичне животиње, некако се подразумевало да су у још већем живели његови народи...

Прочитајте још: Изложба "Тито у Африци - слике солидарности" у Музеју Југославије

Уосталом, генијални смисао за "односе с јавношћу" много пре данашњих пи-арова, показао је управо Јосип Броз. Има вишеструке симболике у напису поред огромне Титове фотографије на улазу у изложбени простор, очигледно цитату из неког од председникових говора: "Живјети значи стваралачки се уградити у вријеме и простор у којем живиш."

Титов живот пун гламура

Да је знао да живи показују његове слике са Софијом Лорен, Ђином Лолобриђидом, Елизабет Тејлор, Ричардом Бартоном, Валентином Терјешковом, Мариом дел Монаком, Џозефином Бекер. А да је умео да се "угради у време и простор" доказују овековечени, планетарно важни догађаји. Бриони су 1956. године били место тројног састанка Тито, Насер, Нехру, када је потписана "Брионска декларација" и постављени темељи Покрета несврстаних.

Индира и Тито


Од зида до зида, види се како маршал Југославије са председником Гадафијем "постројава" војнички одред, чувеној "Ла Пасионарији" показује животиње, дочекује Индиру Ганди, ћаска са Фиделом Кастром, смешка се док му немачки канцелар Вили Брант предусретљиво припаљује цигарету... Забележен је и његов сусрет са краљицом Елизабетом. Препричавало се као анегдота да је британска суверенка, док је слушала како њен домаћин ноншалантно пребира по клавиру, шапнула сарадницима:

- Ако је он машинбравар, ја нисам енглеска краљица....

Тито и Гадафи


Последњи пут Јосип Броз отпутовао је са Бриона 1979. године, на Шесту конференцију шефова држава и влада несврстаних земаља у Хавану. Умро је годину дана касније. После њега, нестала је и Југославија, и Покрет несврстаних, и братство и јединство народа и народности. После Тита није остао Тито, како је гласила једна од социјалистичких флоскула. После Тита, остало је само сећање. И док га данас једна половина Југословена сматра диктатором, друга (баш као напис на скулптури председникове главе на Брионима) и даље поручује: "Поносни смо што смо живјели у твоје доба..."

Велика посећеност страних гостију

ПАПАГАЈ КОКИ

ИНАЧЕ, данас на Брионима уверљиво тврде да је једна животиња преживела све кризе, ратове, распад земље. Папагај Коки, по некој рачуници, већ би требало да има близу шездесет лета. Злобници су, пак, уверени да зарад туристичке атракције, домаћини с времена на време у кавез стављају новог папагаја.